Tomáš Feřtek: Úzkostlivá medvědice, osamělý Robinson, liberální lenochod… A jakého ředitele máte ve škole vy?

sobota 15. září 2018 ·

„Čím víc škol jsem navštívil, tím víc si uvědomuji, že podobu školy formuje do velké míry právě osobnost ředitele. Podrobnějším pozorováním tohoto živočišného druhu jsem se dobral k následující klasifikaci. Zahrnul jsem do ní ale pouze ty z ředitelů, kterým na jejich škole záleží, jsou aktivní a snaží se svou školu vést, nikoli ty, kteří se na svém místě octli náhodou či omylem,“ píše Tomáš Feřtek pro magazín Rodiče vítáni.


Feřtek mimo jiné píše:

Úzkostlivá medvědice

Nemusí to být nutně žena, byť ty mezi starostlivými medvědovitými převažují. V kanceláři ji najdete v sedm ráno i dřív. Kdy chodí domů, to nikdo neví, protože tak dlouho se v budově kromě ní nikdo nezdržuje. O škole ví všechno, začínala tady před dvaceti lety a vypiplala ji po poslední nástěnky. O všem musí vědět, jakákoli ztráta kontroly ji zúzkostňuje. Jako návštěva poznáte medvědici podle stálého zkoumavého pohledu a neklidných pohybů. Taky se od vás při vašem pohybu po škole nikdy neodloučí. Škola je její dítě. O zásluhách a dobrých úmyslech úzkostlivé medvědice není pochyb, ale její permanentní a nutkavá péče obvykle brání škole i pedagogům dospět v autonomní osobnosti. Ač je to mrzí, někdy není jiná cesta než teplou, ale poněkud škrtící náruč medvědice opustit a vydat se za štěstím někam jinam.

Neviditelný demiurg

To bývá častěji muž, ředitel velké školy, ředitel s velkými ambicemi. Jde často o schopné a strategicky uvažující osobnosti, jen vztahy nebývají jejich obor. Život tráví demiurg za zavřenými dveřmi ředitelny, byť se občas krátce vyskytuje i ve školní jídelně. Žáci o jeho podobě nemají tušení, mluvil s ním i málokdo z učitelů. Čas tráví strategickým plánováním a analýzou grantových příležitostí. Na jeho škole je v běhu zcela jistě několik evropských projektů současně, jen nikdo neví, jaké to jsou, proč existují, koho se který týká a jaké lze očekávat příští rok. Demiurg obvykle komunikuje delším projevem na pedagogické radě, po kterém předá řízení porady zástupci pro pedagogický provoz, zatímco on odbíhá na meeting s primátorem. Při návštěvě školy demiurga poznáte podle důkladné vstupní filtrace. Zatímco si vrátný zapisuje vaše nacionále, ujímá se vás učitelka, která vás vede ke dveřím ředitelny, tam vás předá sekretářce, případně dvojici sekretářek, které vás odvedou do rozměrné kanceláře k muži v modrém obleku. To je on.

Osamělý Robinson

Také mívá zavřené dveře ředitelny, ale to proto, že se tak trochu bojí těch, co chodí venku po chodbě...

Liberální lenochod

Velmi rozšířený druh, vyskytuje se rovnoměrně v mužském i ženském provedení. Zvládnul reformní mimikry, takže o proměně školy dovede dlouze a poučeně hovořit...

Šemík inovátor

Téměř vždy je to muž, protože ženě pro tuto typologii schází dostatek ješitnosti a záliby v technice. Dře jako kůň, doopravdy. Tu školu vydupal z nicoty a je si toho vědom. Miluje inovace všeho druhu, technologické zvlášť, a ještě raději o nich mluví. Škola, a to ať už jakékoli velikosti, je naplněna jeho duchem, estetikou, nápady i jím samotným... Pokud jste, ať už jako učitelé nebo žáci, smířeni s tím, že vaše škola nasazením a bezbřehým optimismem trochu připomíná budovatelský tábor počátku padesátých let, kde se nedostatek nadšení netrpí, jste tu vlastně spokojeni. Nevadí vám, že ředitel Šemík za každodenního tlukotu kopyt chystá další a další vylepšení.


(Text vychází z článku, který byl napsán pro Řízení školy.)
Celý text naleznete zde

3 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
15. září 2018 v 17:05  

Jesusmaria. Snad se pan Feřtek nechystá napsat "Ředitelskou kuchařku" č. 2?

Jiri Janecek řekl(a)...
15. září 2018 v 19:03  

By mne zajímalo, jestli kdybych měl dost času na kraviny, tak bych zvládnul rozlišit aspoň pět typů novinářů píšících o školství...

Radek Sárközi řekl(a)...
16. září 2018 v 18:42  

A co sepsat typologii expertů na školství? Expert na školství bez VŠ vzdělávání (Feřtek); expert na školství, který nikdy neučil; expert na vzdělávání, kterého ze školy vyhodili atd.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.