Najít kvalitního učitele je problém, shodují se ředitelé. Pravděpodobně bude ale ještě hůř

sobota 15. září 2018 ·

„V příštích sedmi letech dosáhne téměř polovina učitelů v kraji důchodového věku. A i kdyby nastoupili všichni studenti, kteří odtud pocházejí a jsou dnes na pedagogických fakultách, nebude to stačit,“ uvedl krajský radní odpovědný za školství Petr Gazdík. Vůbec největší nedostatek bude učitelů angličtiny, češtiny, matematiky nebo fyziky. Reportáž přináší MF DNES.


V současné době hledá učitele řada škol v kraji. Velký problém je hlavně s učiteli na prvním stupni základních škol. „Zájemci jsou, ale nepotkáváme se s představami. Problém bývá dojíždění, odradí je počet dětí ve třídě nebo žáci se speciálními vzdělávacími potřebami,“ posteskl si ředitel školy Štěpán Kubiš. Oslovil i studenty, kteří byli ve škole na praxi. „Několik z nich mi rovnou řeklo, že do školství vůbec nenastoupí,“ dodal Kubiš.

Zle jsou na tom i střední školy, vůbec největší problém je s učiteli odborných předmětů. „U nás jsou to inženýři, kteří mají praxi v oboru a k tomu pedagogické minimum,“ ujasnil ředitel Střední průmyslové školy polytechnické Jiří Charvát. „Velice podobná, tedy velice špatná, je situace u učitelů odborného výcviku,“ dodal Charvát.

Škole pomáhá zajistit vyučující i systém odborné podpory, který má zavedený. Když přijde učitel bez praxe, má k dispozici zkušenějšího kolegu, který mu „řemeslo“ postupně předává. A právě to je jedna z věcí, která může kantořinu udělat lákavější pro mladé učitele. Pak by musel stát zaplatit nejen kantory, ale i takzvané podpůrné profese. Tedy mentory, s nimiž by se učitelé mohli radit. Odzkoušený už je i systém, kdy absolvent pedagogiky nastoupí do školy nejprve jako párový učitel.

V hodinách spolupracuje se starším kolegou a přebírá od něj zkušenosti. „Mladí učitelé, kteří tímto prošli, říkají, že na fakultě se o učitelství mnoho nedozvědí, a kdyby přišli do školy a neměli podporu, nevydrží v ní,“ vysvětlil Tomáš Feřtek ze společnosti EDUin.


Celý text naleznete v MF DNES

3 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
15. září 2018 v 10:24  

Pokud by stát byl ochoten platit podpůrné profese, pak by v první řadě měl platit "černé šerify" na dozor o přestávkách, aby si kvalifikovaní učitelé mohli odpočinout. ////

Znám nejméně jednu školu, kde učitele, mladé i staré, neodrazuje ani dojíždění, ani počet dětí ve třídě nebo žáci se speciálními vzdělávacími potřebami,
alébrž svinské jednání vedení školy, které s učiteli jedná jako s onucemi a přiděluje jim nesmyslné, ponižující, s vyučováním nesouvisející úkoly. ////

laimes řekl(a)...
15. září 2018 v 12:06  

a jaké jsou parametry těch skvělých,kvalitních?a bude jich dostatek:

BP řekl(a)...
17. září 2018 v 19:40  

Pane Kocourku, podepisuji. Je čím dál tím více škol, kde to nebaví nejen žáky, nýbrž i kantory.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.