Rodiče mohou odmítnout placení školních pomůcek, mýdla nebo kapesníků. Sešity a učebnice lze půjčit v knihovně

pondělí 17. září 2018 ·

Začátek školního roku zatěžuje peněženky mnoha rodičů. Kromě složenek na zájmové kroužky přinášejí děti ze škol i vzkazy, aby rodiče zaplatili pracovní sešity, papírové kapesníky, utěrky a mýdlo nebo šťávu do družiny. Případně aby je rovnou do školy koupili. Doklad o přijatých penězích ale od školy nedostávají. Všechno stojí na dohodě mezi školou a rodiči. Ti ale s výdaji nemusí souhlasit a peníze zaplatit. "Mohou takovou platbu odmítnout. Škola je pak povinna dítěti, jehož rodiče příspěvek nezaplatili, věc nahradit," odpověděl na dotaz Hospodářských novin náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.


Pokud se škola s rodiči na finančních úhradách domlouvá, měla by je podle něj využít na věci, které souvisejí přímo se vzděláváním, ne tedy na mýdlo, kancelářský nebo toaletní papír. Pokud jde o pracovní sešity nebo texty k výuce, může je učitel pro žáka vypůjčit ze školní knihovny.

Hygienické potřeby by si školy měly pořizovat samy. "Nechápu, proč to školy tak nedělají. Je to věc, kterou by měl platit zřizovatel, tedy obec nebo kraj. Myslím, že když mu to škola v rozpočtu navrhne, zřizovatel ty peníze určitě najde," říká viceprezident Asociace ředitelů základních škol Pravoslav Němeček, který vede ZŠ a ZUŠ Bezdrevská v Českých Budějovicích. Zřizovatel by měl podle něj stejným způsobem zajistit i fungování školních družin.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.