Reakce MŠMT k maturitnímu testu z AJ

pondělí 10. září 2018 ·

V těchto dnech probíhají jednání validačních komisí CZVV a odborných komisí MŠMT k maturitním testům. Komise zadání testů posuzují z mnoha pohledů, mimo jiné i to, zda jsou v souladu s katalogy požadavků pro jednotlivé zkušební předměty, tedy zda je v nich zahrnuto učivo, které by žáci měli znát. V souvislosti s kritikou zadání testů z AJ uvádíme, že ředitelka CZVV předá tyto podněty ihned zmiňovaným komisím k posouzení.

Bez stanoviska jak validační, tak odborné komise nelze činit závěry týkající se obtížnosti či správnosti testů a jejich souladu s katalogy požadavků, které podrobněji zpřesňují učivo stanovené v rámcových vzdělávacích programech jednotlivých oborů vzdělání. Proto se do doby ukončení validačního procesu a konečného posouzení testů k obtížnosti úloh ani k výsledkům didaktických testů nelze vyjadřovat. Nezávislá odborná komise zasedá v pondělí, vyjádřit se tedy lze až po ní.

V případě, že v průběhu testu nebyly zajištěny v jednotlivých případech škol odpovídající organizační podmínky pro konání zkoušky, a toto bylo zaznamenáno v jejím průběhu do protokolu z učebny, případně ze zkušebního místa, pak v případě odvolání může MŠMT rozhodnout o náhradním termínu pro žáka. Pokud by bylo zadání skutečně chybné, pak bude, samozřejmě, sjednána náprava.


Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.