OP VVV nově podpoří také celoživotní vzdělávání na vysokých školách

čtvrtek 20. září 2018 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlašuje z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání výzvu zaměřenou na celoživotní vzdělávání na vysokých školách. Do výzvy se mohou hlásit vysoké školy, které chtějí prostřednictvím programů celoživotního vzdělávání lépe reagovat na aktuální potřeby trhu práce. Z evropských fondů je pro ně tentokrát připraveno 100 milionů korun.

Cílem této výzvy je připravit na vysokých školách kvalitní prostředí pro tvorbu programů celoživotního vzdělávání s ohledem na měnící se požadavky trhu práce. Vysoké školy, které se do této výzvy přihlásí, budou v projektech kromě samotného řízení projektu a tvorby programů celoživotního vzdělávání realizovat také aktivity vedoucí ke zvyšování kompetencí vysokoškolských pracovníků.

Ve vztahu k celoživotnímu vzdělávání budou pracovníci vysokých škol zvyšovat svou kvalifikaci v řadě oblastí, a to například formou stáží, školení, odborných seminářů nebo výukových kurzů. „Vysokoškolští pracovníci si mohou zdokonalit své pedagogické, didaktické a lektorské kompetence či jazykové a prezentační dovednosti. Zapomenout nesmíme ani na kompetence a dovednosti související přímo s tvorbou, vyhodnocováním a evaluacemi programů celoživotního vzdělávání,“ vyjmenovává Václav Velčovský, náměstek pro řízení sekce EU a ESIF.

V rámci projektů podpořených z této výzvy budou tvořeny programy celoživotního vzdělávání orientované na výkon povolání. Vysoké školy mohou pro tyto programy pořídit nebo vytvořit relevantní vzdělávací pomůcky a materiály, včetně speciálních pro účastníky se specifickými potřebami. Pro konkrétní programy je také možné pořídit softwarové vybavení, například oborově zaměřený software sloužící k výuce účastníků celoživotního vzdělávání.

Volitelně se žadatelé ve svých projektech mohou zaměřit na podporu rozvoje prostředí pro programy celoživotního vzdělávání na úrovni instituce. Díky této aktivitě tak mohou na celouniverzitní úrovni například pořídit a nastavit informační systém pro programy celoživotního vzdělávání nebo zavést systém programů celoživotního vzdělávání, který zahrnuje tvorbu a aktualizaci strategií, metodik, vnitřních předpisů, sledování kvality vysoké školy v oblasti celoživotního vzdělávání apod.

Žádosti o podporu z výzvy Celoživotní vzdělávání na vysokých školách, ve které je připraveno 100 milionů korun, budou přijímány od 17. září do 14. prosince 2018.


Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.