Kdo zaplatí dětské skupiny, až skončí evropské dotace? Rodiče zřejmě podpoří stát

úterý 11. září 2018 ·

Výše příspěvku, který nyní rodiče platí provozovatelům dětských skupin, se liší. Někteří poskytovatelé vyžadují plnou úhradu nákladů, jiní pouze částečnou, někteří poskytují službu bez úhrady. Záleží to na tom, jestli provozovatel hradí náklady za službu místo rodičů (výdaje na provoz vlastního zařízení dětské skupiny jsou pro něj daňově uznatelnými náklady), a také právě na tom, zda získal evropskou dotaci. V roce 2020 ale dotace pravděpodobně skončí, a ministerstvo práce a sociálních věcí proto připravilo novelu zákona, podle které by měli rodiče platit část nákladů a zbytek pak stát z rozpočtu. Informuje Česká televize.


Jana Maláčová (vlada.cz)
„Zřizovatelé by měli mít kombinací těchto dvou příspěvků místo plně zafinancované. Zároveň chceme, aby to bylo dostupné pro rodiče – a pracujeme s částkou ve výši maximálně třetiny minimální mzdy (čtyři tisíce korun),“ uvedla ministryně Jana Maláčová (ČSSD). „Stále pracujeme i s verzí, že by dětské skupiny mohly být financované nadále z evropského sociálního fondu,“ dodala.

„Aby se mohly dětské skupiny rozvinout plošně, aby mohly fungovat opravdu systémově, tak potřebujeme financování ze státního rozpočtu, nějakou možnost plánovat pro zřizovatele,“ podotýká ministryně Maláčová. Pokud splní provozovatel podmínky, bude mít podle návrhu zajištěno financování na dvanáct měsíců.


Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.