Prostor vyprávět dějiny poutavě tu je, stačí chtít, shodli se kantoři

úterý 11. září 2018 ·

Při diskusích, co mladí Češi znají z historie vlastní země a jak se učí dějepis, často zaznívá,
že znalosti jsou špatné. Opakují se výtky o výuce začínající pravěkem a absenci moderních dějin. Průzkum pro společnost Post Bellum nedávno ukázal, že povědomí o událostech z „osmičkových“ roků moderních dějin příslušníci nejmladší generace často nemají. Setkání zhruba šesti desítek učitelů z celé země v Praze na konci srpna ale nabídlo nadějnější pohled. Ukázalo, že historii lze učit poutavě a opustit postupy, které pedagogicky nefungují. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.


Judita Matyášová (youtube.com)
Lenka Řezáčová učí dějepis středoškoláky v Krnově patnáctým rokem a pamatuje dobu pevně daných osnov. Už několik let spolupracuje s ÚSTR a zkoumá, jak učit poutavěji. „Když jsem učila ‚frontální‘ metodou, podle učebnice, žáky to těžce nebavilo,“ potvrzuje.

Nyní používá nové metody, pracuje s komiksem či s historickou fotografií. Nad ní studenti zapřemýšlejí, koho zobrazuje a jak asi mohl žít. „Srovnání míst z různých dob je baví hodně. Docela se hlásí i na volitelný historický seminář. Právě tam využívám náměty Letní školy, třeba genderovou perspektivu v dějinách,“ řekla Řezáčová.

Na krnovské škole se dějepis učí právě s důrazem na 20. století. Učitelé mohou právě tímto obdobím dějin začít v prvním ročníku a teprve po probrání látky se vrátit k vybraným otázkám z dávnějších dob. Krátce řečeno, je to více Milady Horákové a méně pralidí.

Učitelé prostor mají. Možná až moc

Od nahrazení osnov rámcovými vzdělávacími programy před dvanácti lety mají školy velkou volnost v tom, na co při výuce dají důraz… Odlišné znalosti žáků na každý pád vedou k úvaze, zda rámcové vzdělávací programy nedávají volnost přílišnou. Diskuse o tom nejsou českou specialitou. Podle publicistky Judity Matyášové, která zná dánské prostředí, se vláda v Kodani zabývá už několik let myšlenkou reformy vzdělávání a návratu k nějaké formě jasněji předepsaných osnov. Loni se obdobnou myšlenkou začalo zaobírat rovněž české ministerstvo školství.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

laimes řekl(a)...
11. září 2018 v 4:54  

cílem výuky dějepisu není někoho pobavit komiksem,anóbrž osvojit si kritické nyšlení na bázi analýzy a syntézi,neboli nabiflovat data a naučit se s nimi pracovat,aby na těchto příkladech byli žáci schopni analogicky řešit problém,v dnešní době je potřeba dbát na důsledné biflování velkého počtu autorizovaných dat,aby až si vygůglí nějakou pitomost,poznali,že je to pitomost

tyrjir řekl(a)...
11. září 2018 v 11:23  

Jsou i tací historičtí poutači, kteří si s historickými fakty, s jejich poctivou analýzou a s relevancí jejich vztahu k současnosti moc velkou hlavu nedělají. "Poutavost" jejich výkladu hraničí někdy, myslím, až s dpgmaticky urážlivým falsifikátorstvím dějin a s pouty nasazovanými jejich odpůrcům.

Viz např. článek a diskuse
http://www.ceskaskola.cz/2018/09/karel-lippmann-ma-zak-pravo-na-to-aby.html

mirek vaněk řekl(a)...
11. září 2018 v 11:55  

A rozebírají i Miloše Zemana a Václava Klauze za éry prognostického ústavu a po ní? Jak s tím vyváženě pracují by mě zajímalo.
Ona historie pralidí je jasná. Kdežto historie nedávná bude posouzena nezaujatě až za několik desítek let.

Ivo Mádr řekl(a)...
11. září 2018 v 20:32  

V žádném případě nejdu při výuce dějepisu třeba k Velké privatizaci. Tady je třeba opravdu počkat na nezaujaté hodnocení až za několik desítek let historiky, ekonomy, právníky, ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.