Cenu Evropského občana má Post Bellum a Pražský studentský summit

úterý 11. září 2018 ·

Cenu Evropského občana, kterou uděluje Evropský parlament za přispění k lepšímu porozumění a ke spolupráci mezi členskými zeměmi, dostala letos za Česko organizace Post Bellum a projekt Pražský studentský summit. Post Bellum zaznamenává svědectví pamětníků druhé světové války a totalitních režimů, dějinné okamžiky přibližuje mladým. Díky Pražskému studentskému summitu se studenti učí diplomacii. Informuje ČTK.


Post Bellum je nezisková organizace. Vznikla v roce 2001. Vyhledává pamětníky důležitých okamžiků 20. století a zaznamenává jejich vzpomínky na válku a totalitní režimy. Jejím hlavním projektem je Paměť národa. V tomto archivu, který je přístupný na internetu, jsou tisíce záznamů, snímků a dalších dokumentů. Organizace pořádá také programy pro mladé.

"V tomto roce vzpomínáme na sto let od vzniku Československa a padesát let od pražského jara. Pro mladé jsou to jen nějaké letopočty, nic z toho nezažili a nevědí, co je fašismus a komunismus. Post Bellum usiluje o to, aby mladá generace měla svědectví pamětníků, jejichž příběhy umějí chytnout za srdce. Je to víc než vidět historický film či si přečíst knihy," uvedla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Na vzdělávání se zaměřuje i projekt Pražský studentský summit pro studenty středních a vysokých škol, který podporuje Asociace pro mezinárodní otázky. "Hlavní vzdělávací metodou je diplomatická simulace. Studenti se vžívají do role diplomatů, v evropském případě ministrů. Učí se mluvit, vyjednávat, diskutovat," popsal projekt zástupce jeho koordinátora František Novotný.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.