Británie si posvítila na soukromé školy. Zločinci přes ně perou špinavé peníze

neděle 23. září 2018 ·

Každý rok ve Velké Británii vyperou zločinci zhruba 90 miliard „špinavých“ liber. Část z nich proteče přes britské soukromé střední školy. Upozornil na to britský Národní kriminální úřad (NCA) spolu s Transparency International. Podle vedení organizace pro boj s korupcí kriminálníci skrze soukromé školy nejenže perou peníze, ale vytváří pro své potomky pevné zázemí, ke kterému se váže i respekt společnosti. Informuje Seznam Zprávy.


Na soukromé střední školy chodí ve Velké Británii kolem 530 tisíc studentů. Až deset procent z nich pochází ze zahraničí, uvádí portál Quartz. Školné na soukromých středních školách bez stravování činí v průměru více než 485 tisíc korun ročně.

Soukromá školská zařízení se navíc v hledáčku vyšetřovatelů kvůli praní špinavých peněz ocitají často. Minimálně proto, že nejsou důsledné v hlášení podezřelých plateb či kvůli nejasnému původu peněz, kterými rodiče platí školné za své děti.

V roce 2017 vyšetřování v celosvětovém měřítku vedlo ke Queen Ethelburga's College v Yorku, kde dva a půl milionu korun propralo několik vládních činitelů z Ázerbájdžánu.


Celý text a video ke stažení naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
24. září 2018 v 9:38  

to u nás naštěstí jen radní a místní podnikatelé

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.