Alkohol pijí mladí čím dál víc kvůli „vypnutí“, s kouřením začínají i v osmi letech

pátek 7. září 2018 ·

Děti kouří už od osmi let, od jedenácti pak začnou s konopnými látkami. Alkohol ztrácí význam jako společenská droga. Mládež si radši nakoupí láhve tvrdého alkoholu, aby se mohla „vypnout“ a zapomenout tak na svět okolo. Taková je současná podoba rizikového chování nezletilých podle asociace Streetwork, která sdružuje české sociální služby v terénu. Reportáž přinášejí Novinky.cz.


Tomáš Klumpar (centrumhladina.cz)
„Je to především práce s mládeží, která hledá zábavu tam, kde není,” popsal službu Jan Špaček z asociace Streetwork. „Snažíme se je zkontaktovat a vymyslet jim program. Z nudy totiž často sklouznou k rizikovému chování. Ať už jsou to bitky nebo užívání drog,“ dodal.

V celé České republice funguje kolem šesti stovek nízkoprahových programů, 80 procent z nich je zaměřeno na pomoc nezletilým.

V tom, že téma drog je mezi dětmi běžná věc souhlasí i Tomáš Klumpar, sociální pracovník z nízkopodlažního klubu Beztíže na pražském Žižkově. Klub je specifický tím, že přibližně ze 75 procent klientů tvoří děti a mládež z romských rodin.

„Rodiče dělají nárazové práce, brigády, dohody a nemají čas se věnovat dětem. Děti sice bývají mnohdy dobře oblečené, ale bytové podmínky jsou tristní. Na aktivity jednoduše nezbývají prostředky, energie ani čas,“ vysvětlil Klumpar.

K problémům mladých Romů podle Klumpara příliš nepřispívá ani segregované školství. „Je to jako začarovaný kruh. Bílí do takových škol své děti posílat nechtějí, a pro Romy je to naopak vyhledávaná škola. Slibují si od nich klid a že budou mezi svými.“


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.