Zakázala synovi telefon i herní konzoli. Po měsíci zjistila, že dítě nemá žádný společenský život

neděle 26. srpna 2018 ·

Novinářka britského deníku The Telegraph Anna Maxtedová se rozhodla nařídit během léta svému třináctiletému synovi digitální detox. Vadilo jí, že kouká do obrazovky počítače nebo tabletu i dvanáct hodin denně. "Ačkoliv si běžně užíváme sportovních aktivit, vídáme se s přáteli a jsme vyrovnaní, cítila jsem, že vývoj mých synů je omezený. A také jejich inteligence. Ponořili se do svých telefonů natolik, že když jsem jim je vzala, bylo to, jako by se probudili ze sna - byli dezorientovaní a utrápení," popsala ve svém článku pro britský deník. Informuje Aktuálně.cz.

Anna Maxted (twitter.com)
Rozhodla proto, že tomu staršímu na šest týdnů vezme telefon a herní konzoli PlayStation 4. Netrávil tak čas přidáváním fotek na Instagram nebo on-line hraním s kamarády a více se věnoval knížkám a výletům do přírody.

Podle Maxtedové se jejímu synovi, který je dobrý student i hráč kriketu, během digitálního detoxu daří dobře. "Více čte. Je méně náladový, odpočatější, duchem přítomný a aktivnější," pochvaluje si ve svém článku.

Zároveň si však uvědomila, že se bez telefonu a připojení na internet ocitl třináctiletý Conrad v izolaci a bez pravidelného kontaktu se svými vrstevníky.

Maxtedová svůj sloupek končí zamyšlením, jestli opravdu chce díte, které sice nekouká do mobilu a více čte, ale zase nemá žádné kamarády a je osamělé.


Celý text naleznete zde
Článek v The Telegraph naleznete zde

3 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
26. srpna 2018 v 7:53  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Pavel Doležel řekl(a)...
26. srpna 2018 v 10:16  

Stačí dobu strávenou těmi digitálně podmíněnými aktivitami předem omezit a je vyřešeno. Ono těch negativních důsledků sezení nad tablety a smartfouny je mnohem více a některé se projevují až po letech a budou působit obrovské problémy hlavně v prácovním procesu a právě v soužití s lidmi, v partnerských vztazích, ale i v pracovních a jiných kolektivech. Hlavně je narušeno uvědomnění, že ne všechno se řídí mými přáními a tužbami. Že ostatní mají také přání, a stejná práva jako já a že nelze uspokojit všechny stejně a tudíž že dochází k soutěži o dostupné zdroje. Že ne všechno je možné ovlivnit a uspokojení nepřichází okamžitě. Že je třeba velkého úsilí k dosažení cíle, které samo o sobě vůbec nemusí být zábavné. Že zkrátka co se třpytí, hýbe se a řídí se dotekem mého prstu, nemusí ani zdaleka být tím, co činí člověka šťastným a co jeho život dokáže dlouhodobě naplňovat.

E.Kocourek řekl(a)...
26. srpna 2018 v 13:48  

Zakazovat dětem mobil a/nebo tablet mi připadá pošetilé. Avšak novinářky nejspíš mají páchání pošetilostí v náplni práce. ////

(Dychtivě očekávám, co na to cenzor.) ////

Pane Doležel, úžasné, co všechno dokážete vyvodit ze sezení nad tablety a smartfouny. Já podobné závěry vyvozuji ze zrušení povinné vojenské služby. Díky vám, pane Doležel, se teď sám sobě chechtám. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.