Vědci rozluštili celý dědičný kód pšenice seté. Klíčovou roli sehráli výzkumníci z Olomouce

středa 22. srpna 2018 ·

Mezinárodnímu týmu vědců, mezi nimiž byli i odborníci z Olomouce, se podařilo rozluštit celý dědičný kód jedné z nejrozšířenějších zemědělských plodin světa, pšenice seté. Na výzkumu trvajícím 13 let se podílelo 200 vědců z 20 zemí světa. Objev sehraje velkou roli při šlechtění odolnějších odrůd, řekli novinářům odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd. Informuje ČTK.


Jaroslav Doležel (ueb.cas.cz)
Vědci výzkum označují za průlomový skok, výsledek výzkumu byl nyní publikován v prestižním vědeckém časopise Science.

"Pšenice patří mezi nejzákladnější zemědělské plodiny, živí lidstvo. Pěstuje se na největší ploše obdělávané plochy, poskytuje více než pětinu kalorií a bílkovin a v některých zemích to může být až polovina. Její role při výživě lidstva je nezastupitelná. Počet lidí na zeměkouli však přibývá a blíží se okamžik, kdy pšenice nebude stačit," uvedl Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd.

Podle Doležela je třeba šlechtit ještě výnosnější odrůdy, které se budou umět přizpůsobit současnému klimatu. "Šlechtění klasickými technikami už musí být doplněno novými moderními technikami, které však můžeme uplatnit pouze tehdy, pokud máme dědičné informace. A to se nyní stalo," uvedl Doležel.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
22. srpna 2018 v 7:42  

Super, klobouk dolů, jak jsme daleko v genetice a sláva pšenici seté i vědcům z Hané.

Prošla jsem si články na české škole za srpen 2018 a našla tucty příspěvků na nejrůznější marginální témata. Ale ani jedna zmínka o srpnu 1968, jediná připomínka pokořujícího výročí. Slovenský prezident přesně popsal chyby ve vzdělávání, obrátil se k učitelům a vyzval je k připomínání této nedávné historie. Vezměte si z toho na České škole poučení.

Michal Komárek řekl(a)...
22. srpna 2018 v 8:10  

Shodou okolností jste si neprošla právě včerejšek, no nic. Dnes ještě něco přibude...

Simona CARCY řekl(a)...
22. srpna 2018 v 13:51  

Oceňuji rychlé poučení : - )

Unknown řekl(a)...
22. srpna 2018 v 13:57  

Studovat dědičný kód jedné z nejrozšířenějších zemědělských plodin světa, pšenice seté, je senzační projekt. Ale to je jen začátek. Ještě zbývá objevit dědičný kód pár kriticky ohrožených živočišných druhů, na jehož konci je učitel český / Magister bohemica

kočka divoká / Felis silvestris---medvěd hnědý / Ursus arctos---netopýr brvitý/ Myotis emarginatus---netopýr černý / Barbastella barbastellus---netopýr pobřežní / Myotis dasycneme---netopýr velký / Myotis myotis---plch zahradní / Eliomys quercinus---sysel obecný / Spermophilus citellus---tchoř stepní / Mustela eversmanii---vlk obecný / Canis lupus---vrápenec malý / Rhinolophus hipposideros---vrápenec velký / Rhinolophus ferrumequinum---bobr evropský / Castor fiber---křeček polní / Cricetus cricetus---los evropský / Alces alces---myšivka horská / Sicista betulina---/netopýři / Microchiroptera---
plch lesní / Dryomys nitedula---plšík lískový / Muscardinus avellanarius---rejsek horský / Sorex alpinus---rys ostrovid / Lynx lynx---vydra říční / Lutra lutra---bělozubka bělobřichá / Crocidura leucodon---plch velký / Glis glis---veverka obecná / Sciurus vulgaris---

A to jsem vynechal ohrožené ptáky, hady, ryby a kruhoústé a bezobratlé živočichy
Je toho ještě moc, ale u školství to zase tak nehoří, že?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.