Škola zavádí pozdější začátek vyučování, experti pochybují

středa 29. srpna 2018 ·

Od nového školního roku budou žáci pražské Základní školy Strossmayerovo náměstí moci vstávat později. Začátek vyučování posunulo vedení školy z osmé hodiny až na půl devátou. Ke změně se rozhodlo po diskusi s rodiči, pro posunutí prvního ranního zvonění o půl hodiny jich podle vedení školy byla většina. Ne všichni souhlasí. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.

František Rada (zs-stross.cz)
Ředitel školy František Rada prohlašuje, že jde o rozhodnutí většiny rodičů, vyučujících a také školské rady. „Jsme přesvědčeni, že se jedná o dobrý krok, který odpovídá současným trendům ve vzdělávání a bude prospěšný,“ reaguje na připomínky rodičů. Výhodu podle něj změna přinese hlavně starším žákům, kteří podle něj chodí spát čím dál později.

V kolik hodin má vyučování začínat, ministerstvo školství přesně neurčuje. Stanovit si to může každá škola podle vlastního uvážení. Vyhláška říká, že vyučování začíná zpravidla v osm hodin, nesmí však začínat dříve než v sedm.

V osm hodin začíná škola ve střední Evropě už od vzniku moderního školství v osvícenské době 18. století. V současnosti se diskuse o posunutí na pozdější hodinu vedou v řadě zemí včetně Česka.

S posouvání začátku vyučování nesouhlasí speciální pedagožka Eva Čadová. Při odkladu prvního zvonění je podle ní potřeba zamyslet se také nad tím, zda děti vydrží o půl hodiny déle bez oběda. U prvňáků to je do půl jedné, u žáků osmé třídy až do půl třetí. Pokud by potřebovali pauzu na jídlo, jejich pobyt ve škole by se ještě prodloužil. Jde také o možnosti rodičů.


Text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.