Prázdniny se chýlí ke konci… Jak to udělat, aby září nebolelo

středa 29. srpna 2018 ·

„Děti snadno ztrácejí ponětí o čase, zejména ty menší,“ vysvětluje pro magazín Rodiče vítáni psycholožka a psychoterapeutka Andrea Hlubučková. „Je proto dobré jim čas od času připomenout, jak jsme na tom. Je lépe, když uslyší – ještě týden budeš u babičky, potom tři noci doma, a pak začne škola, než když jim v sobotu oznámíme, že v pondělí to vypukne.“


Andrea Hlubučková (linkedin.com)
„Pár dní až týden před začátkem školy upravujeme režim, především ranní vstávání na hodinu, kterou pak držíme celý školní rok. Nemusíme být příliš přísní, ale přesto – pak nebude budík tolik bolet,“ tvrdí Andrea Hlubučková.

„Udělejte dětem nějaký plán, na který se můžou těšit,“ radí Andrea Hlubučková. „Pozvěte někoho k vám na návštěvu, klidně ještě využijte tepla a přespěte například ve stanu první či druhý víkend v září, aby předěl nebyl tak velký. Zkrátka aby vše zajímavé nekončilo se začátkem školy.“

Pokud mají rodiče tu možnost, je dobré vzít si třeba na prvního září volno a zajít s dětmi ještě na dobrý oběd nebo zmrzlinu. Starší děti rodiče už asi zmrzlinou neohromí, ty si už dobře uvědomují, že lenošení končí a nastávají povinnosti. „To ale prezentujeme jako přirozenou věc, a proto kvůli začátku školy nesmutníme, naopak, láme se čas a je šance zase dělat něco nového – budou mít nové předměty ve škole, nové učitele, nové kroužky, nové zážitky,“ uzavírá Andrea Hlubučková.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
29. srpna 2018 v 17:33  

úvodní prázdniny a po nich týdení adaptační výlet a poté opět týden postadaptační takže by se začalo chodit do školy po sv václavu

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.