Schillerová chce škrtnout z rozpočtu neziskovek až tři miliardy korun. Hrozí nám zánik, stěžují si organizace

středa 8. srpna 2018 ·

Až tři miliardy korun chce příští rok ušetřit ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na penězích pro neziskové organizace. To je téměř čtvrtina z 13,6 miliardy korun, které si rozdělily loni. Představitelé neziskovek se brání, místo o úsporách hovoří o likvidaci a poukazují na přebujelou administrativu. Informují Hospodářské noviny.


Alena Schillerová (mfcr.cz)
Zatím není jasné, kde přesně chce ministryně financí peníze ušetřit. Podle ní se nemají ořezávat rozpočty pro organizace, které pomáhají postiženým. Premiér Andrej Babiš se zase nechal slyšet, že nechce krátit peníze na sport, kam míří nejvíce prostředků.

„Myslím, že je obrovský prostor ušetřit například za provoz jednotlivých neziskových organizací,“ uvedla Schillerová pro Českou televizi.

Neziskovky to však vidí jinak. Podle nich je největším problémem neefektivní financování celého sektoru a zastaralý dotační systém. „Ten vytvořil obrovské množství pracovních míst na úřadech,“ uvedla Martina Berdychová, výkonná předsedkyně Asociace nestátních neziskových organizací. Poukázala na to, že administrativa spojená s přidělením dotací stojí obě strany dvě až tři miliardy korun, tedy právě takovou sumu, o jakou chce Schillerová peníze pro neziskovky zkrátit.

Schillerová už požádala ministry, aby zrevidovali nutnost financování některých dotačních programů. Neziskovky upozorňují, že nejde o nic jiného než o „vyhladovění“ některých organizací a jejich následný konec, pokud se zároveň nezmění systém financování.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
8. srpna 2018 v 10:00  

Neziskovky přijdou o prachy od státu? Sláva! Neziskovky zaniknou? Výborně, včera bylo pozdě. ////

Některé neziskovky jsou jenom útulkem pro osoby jinak nezaměstnatelné. Zaniknou-li, žádná škoda. ////

A pak jsou ještě neziskovky, které za státní peníze vedou válku proti občanům Česka. Ty asi hned tak nezaniknou, jejich podporovatelé jim najdou jiné prachy, aby válka mohla pokračovat. Ale časem dojde i na ně. ////

Simona CARCY řekl(a)...
8. srpna 2018 v 12:37  

Našla bych tak dvě až tři neziskovky, které se zabývají péčí o seniory, jejichž existence má smysl. Ve všem ostatním podepisuji stanovisko pana Kocourka.

Ivo Mádr řekl(a)...
8. srpna 2018 v 14:05  

Mnohé neziskovky jsou prospěšné, to nelze popřít. Spíše vadí ty, které jsou politicky a environmentálně zabarvené.

vstek řekl(a)...
8. srpna 2018 v 16:30  

Před časem chtěly některé ideologické NO "vyhladovět k zániku" české speciální školství. Málem se jim to povedlo. Věřím, že karma skutečně funguje a tentokrát se to povede až do úplného vymazání. Na trhu práce je mnoho neobsazených míst, kde budou moci parazité prokázat svou potřebnost pro společnost.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.