Revize RVP v oblasti Informatiky a informačních a komunikačních technologií

pátek 31. srpna 2018 ·

V průběhu čtrnácti let, kdy vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie (ICT) zůstávala jako jedna z mála v Rámcovém programu pro základní vzdělávání (RVP ZV) beze změny, se nashromáždilo mnoho podnětů k jejím úpravám. To samé platí pro Informatiku a ICT v rámcových vzdělávacích programech pro gymnázia a střední odborné vzdělávání, které jsou o dva roky mladší. Řada podnětů časem zastarala a přestala být v konkrétní formulaci aktuální.


Inovace ICT kurikula a úkoly plynoucí ze Strategie digitálního vzdělávání řeší Národní ústav pro vzdělávání od května 2016. Byla připravena koncepce rozvoje digitální gramotnosti a informatického myšlení a navržen nový vzdělávací obsah pro vzdělávací obor Informatika i revidovaný obsah rozvoje digitálních kompetencí dětí a žáků.

Návrh revizí rámcových vzdělávacích programů v oblasti informatiky a informačních a komunikačních technologií (2018)

Základní východiska a teze revizí ICT kurikula

Stručné vymezení digitální gramotnosti a informatického myšlení

Koncept rozvoje digitální gramotnosti a informatického myšlení dětí a žáků

Průběh revizí ICT kurikula

Informatika – rámec očekávaných výstupů

Digitální gramotnost – rámec očekávaných výstupů

Celý dokument ke stažení

1 komentářů:

Jir řekl(a)...
1. září 2018 v 19:51  

To zas dělal někdo, kdo nevytáhne nohy z kanceláře, jak je rok dlouhý. Na II. stupni ZŠ mi tam chybí vazba na robotiku a nějaké jednoduché programování. Vždyť to na těch školách mají a zase to bude někde na vedlejší koleji.
Věc druhá, máte na to peníze? Domnívám se, že ne. Alespoň v uplynulých 30 letech jste je nikdy neměli. Dlužíte školám za hardware, software a servis 30 let x 150 000 Kč/rok x 5000 škol = 22,5 miliardy Kč a chcete dělat revizi RVP? Ale jděte.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.