Psychiatr Michal Goetz: Zhruba 13 procent dětí od 8 do 15 let trpí duševním onemocněním

pátek 3. srpna 2018 ·

„Nejen rodiče, ale i další rodinní příslušníci, často považují duševní onemocnění za něco, co jejich dětí samozřejmě nemůže týkat a návštěvu odborného lékaře tak odkládají, či přímo odmítají,“ popisuje problematickou situaci předseda kongresu a viceprezident organizace IACAPAP MUDr. Michal Goetz, Ph.D. z Fakultní nemocnice v Motole. Psychickému zdraví a s ním spojeným poruchám se minulý týden věnoval světový kongres dětských psychiatrů a spolupracujících odborností International Association for Child and Adolescent Psychiatry and Allied Professions (IACAPAP). 

Goetz dodává: „S kolegy jsme se shodli, že je potřeba klást větší důraz na osvětu a destigmatizaci pedopsychiatrie. Zhruba 13 procent dětí od 8 do 15 let trpí duševním onemocněním, které zasahuje jejich každodenní život a od prvních příznaků trvá průměrně osm let, než dojde k vyhledání odborné pomoci, což má k ideálnímu stavu samozřejmě daleko.“

Příčiny těchto onemocnění jsou různorodé, například traumatické zážitky v raném dětství nebo šikanu, které je vystaveno až 30 procent dětí. V současné době lze sledovat i narůstající trend sebepoškozování a sebevražedného chování mezi dospívajícími. Čím dříve je zahájena adekvátní péče, tím mírnější bude i průběh samotného onemocnění, což je díky českému systému péče problematické.

„Věřím, že se ze strany politiků brzy dočkáme promyšleného plánu na řešení této alarmující situace - je nedostatečný počet dětských psychiatrických ambulancí, akutních lůžek a faktická absence konziliární pedopsychiatrické péče v regionálních nemocnicích, což neadekvátně prodlužuje čekací lhůty u specialistů a tím také oddaluje dětem potřebnou léčbu a péči,“ dodává MUDr. Goetz. "Velmi si vážíme toho, že některé filantropické nadace rozpoznaly důležitost dětského duševního zdraví a podpořily naší práci. Dítě může být fyzicky zcela zdrávo, ale pokud má bolest na duši tak si život nejen neužívá, ale také to omezuje jeho rozvoj,“ říká MUDr. Goetz.

Více informací naleznete zde

1 komentářů:

PP řekl(a)...
3. srpna 2018 v 6:01  

Ale copak? Farmaceutům klesají zisky, tak je třeba osvěta? To se jistě brzy objeví nová neznámá porucha/choroba.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.