Některé americké školy budou pomocí umělé inteligence sledovat, co studenti píšou na jejich počítačích.

úterý 28. srpna 2018 ·

Tablety a notebooky jsou ve výuce na amerických školách vidět stále častěji. Pro školy to mimo jiné znamená, že musí zajistit, aby jejich studenti byli při práci s těmito moderními školními pomůckami v bezpečí. Ukládá jim to zákon o ochraně dětí na internetu z roku 2000, který říká, že každá škola, která obdrží federální financování, musí mít politiku bezpečnosti na internetu. Některé školy to řeší jednoduše – prostým zablokováním přístupu na nevhodné webové stránky. Další se však rozhodly pro jiné řešení. Pomocí speciálního softwaru chtějí monitorovat, co studenti na školních zařízeních píšou a vyhledávají a mít tak kontrolu nad jejich chováním. Informují Hospodářské noviny.


Systém monitorování by mohl sehrát důležitou roli při snaze zabránit sebevraždám žáků a studentů a předejít dalším střelbám ve školách. Washington Post upozorňuje, že jen za letošní rok se v amerických školách střílelo už 17krát. To je nejvyšší číslo od roku 1999. The Wall Street Journal zase odkazuje na studii, která říká, že v roce 2016 byla druhou nejčastější příčinou smrti mladých Američanů ve věku 10–24 let právě sebevražda.

Kritici digitálního dohledu se obávají, že by mohl vést k autocenzuře studentů. "Předpokládejme, že jste dítě, které uvažuje o sebevraždě, a chcete si o tom psát deník nebo o tom chcete mluvit se svými kamarády, ale neuděláte to, protože máte strach, že se to dozvědí vaši rodiče. Nejsem si jistá, že to je dobrý výsledek," vysvětluje Daphne Kellerová, ředitelka Centra pro internet a společnost ve Stanfordu.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
29. srpna 2018 v 18:11  

Vlknažralismus, předpokládám. Škola kvůli federálním penězům musí vykázat "bezpečnost", tak zakoupí speciální software, který monitoruje, ale škola sama na to dlabe. Peníze tečou, případné kontroly si prohlédnou ten SW, a všeobecná spokojenost. ////

Pokud by na to škola nedlabala a z toho monitorování studentů vyplývalo něco dalšího (ale netuším co - hlášení rodičům by asi bylo bezzubé, protože rodiče nemusí žádnou "bezpečnost" prokazovat a klidně jim to může být fuk),
takže pokud by z toho monitorování studentů vyplývalo něco dalšího, mohlo by to být zajímavé cvičení pro šikovnější studenty v duchu "umělá kontra lidská inteligence". Takový šikovný student ví, že když mu škola zakáže (nebo monitoruje) určité stránky, potřebuje proxy server, a když mu škola monitoruje všechno co student sám nadatluje, musí šifrovat, a když mu škola čte to, co mu posílají ty zakázané stránky, musí s tím něco udělat - třeba převést to na grafiku. Odhaduji, že při monitorování komunikace šikovných studentů by pohořel i Deep Blue. ////

E.Kocourek řekl(a)...
29. srpna 2018 v 18:14  

Autocenzura studentů "uvažujících o sebevraždě" je vynikající věc. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.