Zástupci školských asociací vyzvali vládu k růstu platů od září. „Personální kolaps je na dohled,“ varují

pondělí 27. srpna 2018 ·

Zástupci ředitelů gymnázií a středních odborných škol dnes v otevřeném dopise vyzvali vládu, aby zajistila navýšení platů ve školství od letošního září. Odložení růstu platů na leden příštího roku podle nich svědčí o tom, že si vláda neuvědomuje, jak velký problém mají školy s nedostatkem učitelů i nepedagogických pracovníků. ČTK to dnes sdělila předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová, která dopis podepsala spolu s předsedou Unie školských asociací CZESHA Jiřím Zajíčkem.


Renata Schejbalová (repro ČT)
"Znovu vás ubezpečujeme, že situace ve školách je kritická již nyní a výhledově se bude dále zhoršovat. Žádáme vás proto zdvořile, leč velmi důrazně, abyste nalezli zdroje k navýšení platů zaměstnanců ve školství již od září tohoto roku," stojí v dopise.

Učitelé by podle současného návrhu rozpočtu na příští rok měli dostat od ledna o 15 procent víc, nepedagogičtí pracovníci o deset procent. Učitelům by se měl podle vládního návrhu tarif zvednout o deset procent. O tarifu nepedagogů se bude jednat. Premiér Andrej Babiš ani ministr školství Robert Plaga (oba ANO) s dřívějším růstem platů zatím nepočítají, ačkoli Sněmovna loni ve svém usnesení doporučila vládě, aby pracovníkům ve školství přidala od letošního září.

Zástupci asociací se domnívají, že bez účinných a okamžitých opatření se školství dostane do stavu, kdy náprava bude buď nemožná, nebo obtížná a velmi drahá. "Ubezpečujeme vás, že personální kolaps ve školách v podstatě všech stupňů a typů, na který upozorňují školské asociace již řadu let, je skutečně na dohled," zdůraznili ve svém dopise představitelům vlády.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
27. srpna 2018 v 18:25  

Přestože můj názor na odbory je na ČŠ nepublikovatelný, očekával bych od dospělých, nota bene vysokoškolsky vzdělaných činovníků, poněkud specifičtější vyjádření. ////

I příslovečný středně inteligentní foxteriér chápe, že opatření vlády nemohou být OKAMŽITÁ. Takže v jakém časovém horizontu je očekávají? Dny? Týdny? ////

"Personální kolaps ve školách v podstatě všech stupňů a typů na dohled" je rovněž poněkud neurčité. Což takhle na rovinu napsat "máme to zjištěno na iks školách", a "do tolika a tolika týdnů (či měsíců?) odejde tolik a tolik kantorů"? ////

Hrome, takhle to vypadá, že ti odboráři ani nic konkrétního zjištěno nemají ... ////

tyrjir řekl(a)...
27. srpna 2018 v 21:16  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
laimes řekl(a)...
28. srpna 2018 v 8:18  

rozdávejte v práglu a okolí učitelské byty pro kantory z pohraničí a pohrne se jich kopa

Vaclav Nadvornik řekl(a)...
28. srpna 2018 v 19:23  

Laimes - byty v Práglu a okolí se nabízí a stejně se kopa nehrne.

BP řekl(a)...
28. srpna 2018 v 22:23  

ad Nádvorník:


Za jaké nájemné, prosím? Jestli se to vůbec dá z platu učitele utáhnout.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.