Zpráva o lidských právech: Problémy s předlužením se nedaří řešit. Rozvoj vzdělávání k finanční gramotnosti je pomalý

pátek 27. července 2018 ·

V Česku se zatím nedaří řešit problémy s předlužením a dluhovými pastmi. Legislativa ke zlepšení stavu chybí. Pravidla tak korigují spíš soudy. Jen pomalu se rozvíjí systematické vzdělávání k posílení právní a finanční gramotnosti. Uvádí to výroční zpráva o stavu lidských práv v Česku za rok 2017. Dokument by měla projednat na svém příštím jednání vláda. Podle mapy exekucí mělo loni nějakou exekuci 863.000 Čechů a Češek, tedy skoro desetina obyvatel ČR. Tři a více exekucí mělo téměř půl milionu lidí. Informuje ČTK.


"Řada z těchto osob dluží tak vysoké částky, že je do konce života nedokážou splatit. Jejich dluhy jsou tak vysoké, že lidé nedosáhnou ani na oddlužení, které vyžaduje splacení 30 procent dluhů během pěti let," uvádí zpráva o stavu lidských práv.

Mapu exekucí vytvořily Otevřená společnost a Ekumenická akademie. Loni proti roku 2016 přibylo dalších 31.000 lidí s exekucí. Situace se zhoršila ve 12 ze 14 krajů. V Ústeckém kraji bylo v exekuci 18 procent lidí nad 15 let, v Karlovarském 17 procent a v Libereckém 12 procent. Celkem 151.000 lidí nad 15 let mělo přes deset exekucí. Celková jistina loni činila 239 miliard korun. Autoři mapy uvedli, že 90 procent exekucí je nevymahatelných.

Zprávu vypracovává sekretariát rady vlády pro lidská práva od roku 1998. Česko loni podstoupilo pravidelný přezkum stavu lidských práv v OSN. Získalo 201 doporučení, která se týkala například začleňování Romů a migrantů, inkluze ve školách, rovnosti žen a mužů, protiprávních sterilizací či omezení počtu dětí v ústavech. Vláda pak 177 doporučení podpořila a 24 vzala na vědomí.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
27. července 2018 v 13:25  

když se v matice nenaučí procenta ani deset gramotností nepomůže

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.