„Kdo se dnes chce stát učitelem a proč?“ a další témata v Přehledu informací ze zahraničí ČŠI

úterý 3. července 2018 ·

„V členských zemích OECD se chce zhruba 4,2 % 15letých žáků stát v budoucnu pedagogem. To je potěšující, neboť jde o vyšší procento, než je současný podíl učitelů v dospělé populaci. V mnoha zemích dosahují patnáctiletí, kteří by se rádi stali učiteli, horších výsledků v matematické a čtenářské gramotnosti, než potenciální uchazeči o jiná povolání, vyžadující rovněž univerzitní diplom. V zemích s vyšším HDP pobírají učitelé vyšší platy, disponují vyšším společenským statusem a procento zájemců o toto povolání je také evidentně vyšší,“ uvádí nový Přehled vybraných informací a zajímavostí ze zahraničí ČŠI.


Nora Lauková: Konflikty v škole

Konflikty jsou každodenní součástí našeho života. Jsou potřebné a nevyhnutelné pro lepší zvládnutí jakýchkoliv rizikových vztahů. Odborná brožura je užitečným průvodcem a návodem k tomu, aby pedagogové konfliktní situace vznikající ve školním prostředí i mimo něj rozpoznali, dokázali identifikovat jejich příčiny a osvojili si techniky, jak na ně správně reagovat. Každý z návodů začíná popisem, jak lidé zpravidla v konfliktu reagují, poté následuje analýza této situace a rozbor chování a jednání. Zkušená autorka efektivně radí, jak se pedagogové mohou orientovat a připravit si komunikační strategie se zaměřením na dlouhodobé cíle tak, aby nevyvolali řetězec dalších konfliktních reakcí.

V kterých zemích vyučují nejzkušenější učitelé v těch nejproblematičtějších školách?

Ve všech školských systémech představují finanční prostředky vynakládané na platy učitelů největší podíl z celkových výdajů na školství. Tyto investice do učitelů mohou vykazovat odpovídající návratnost. Výzkumné práce ukazují, že je-li žák učen skutečně kvalitními učiteli, jeho studijní výsledky a životní vyhlídky jsou v porovnání s ostatními lepší. Údaje z mezinárodního šetření PISA ukazují, že v mnoha zemích existuje nerovnost v možnosti být veden kvalitním pedagogem, což prohlubuje rozdíl mezi zvýhodněnými a nezvýhodněnými žáky.

Celý Přehled je ke stažení zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.