Bezpečnost dětí je základ. Jak přistupovat k zabezpečení škol?

úterý 3. července 2018 ·

Předškolní i školní docházka je pro většinu rodin běžnou součástí života a rodiče získávají dojem, že při předání dětí do rukou školských zařízení je zajištěna i jejich bezpečnost. Minulost ale ukázala, že tomu tak nemusí být a do škol může vniknout cizí osoba nebo může dojít k nenadálému incidentu ohrožujícímu zdraví dětí. Proto by veškeré vzdělávací instituce měly myslet na zajištění bezpečnosti svých svěřenců, pracovníků a také vlastního majetku.

Proč se zvyšuje bezpečnost

Po útocích v jedné z českých škol v roce 2014, kdy došlo k usmrcení žáka a zranění dalších studentů, vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Minimální standard bezpečnosti (k nahlédnutí zde), se kterým šel ruku v ruce dotační program “Podpora zabezpečení škol a školských zařízení“, díky kterému mnoho škol mohlo investovat do zvýšení zabezpečení, především u vstupů do škol. Protože se ale moderní technologie ubírají kupředu, je na místě stále vylepšovat způsoby, kterými lze monitorovat dění ve školách.

Co je třeba brát v úvahu

Při zabezpečování mateřských škol, základních a středních škol a dalších vzdělávacích institucí je třeba brát v úvahu několik faktorů, které hrají nemalou roli v tom, jaké bezpečnostní opatření je pro daný typ budovy nejvhodnější. Především se musí brát v úvahu umístění a typ budovy, velikost a způsob využívání areálu, řešení přístupu do budovy (jeden nebo více vchodů), náročnost provozu a počet osob pohybujících se po budově a po areálu, rizikovost prostředí s ohledem na výskyt vandalismu, krádeží a četnost požárů a na samém konci i chování samotných dětí.

Jaké bezpečnostní systémy jsou pro školy vhodné

Protože se při zabezpečení škol musí počítat s pohybem studentů, rodičů, personálu i obsluhy, je nejlepší cestou, jak zajistit efektivní ochranu volba různých bezpečnostních systémů, které pokryjí požadovanou škálu funkcí.

Bezpečnostní systémy vhodné pro školy a školky:

- Kamerové systémy – představují nejjednodušší způsob, jak ohlídat, kdo se pohybuje nejen po chodbách, ale recepční obsluhující vchod do školy může jednoduše zjistit, kdo se nachází před budovou školy, na parkovišti nebo v různých částech areálu. Tímto způsobem se dají kontrolovat rovněž šatny, kde by mohlo docházet ke krádežím.

- Interkomy a domácí telefony – ve chvílích, kdy je budova uzavřena, jsou interkomy s užitečnými audio a video funkcemi snadným nástrojem, jak komunikovat s osobou žádající o vstup do budovy. Pomocí interkomu se osoba ohlásí a na monitoru lze vstupujícího vizuálně zkontrolovat a identifikovat.

- Přístupové systémy – aby nedocházelo k tomu, že v ranním nebo odpoledním provozu se mezi žáky připlete někdo nepovolaný, lze nainstalovat ke vstupu do školy přístupový systém a žáky, rodiče i personál vybavit přístupovými čipy nebo kartami. Vyšším levelem jsou pak systémy opravňující ke vstupu na základě otisku prstu. Výhodou je, že otisk prstu se nedá ztratit, ukradnout ani zapomenout. Přístupové systémy se dají nastavit na různé stupně vstupů, takže například žáci nemohou mít přístup do všech učeben, kdežto naopak personál ano.

- Elektronické zabezpečovací systémy – alarmy a detektory, které hlídají budovy především při jejich uzavření, jsou určeny primárně k ochraně majetku školy. Jejich nespornou výhodou je možnost připojení na pult centrální ochrany u bezpečnostní agentury, která v případě poplachu zajistí kontrolu budovy. Do výbavy EZS může rovněž spadat instalace SOS tlačítek, se kterými se dá přivolat okamžitá pomoc.

- Elektronické požární systémy – k ochraně zdraví studentů a pracovníků patří samozřejmě i ochrana před požárem. Požární systémy varují před hrozícím nebezpečím a umožní včasnou evakuaci osob.

- Mechanické zabezpečení – jde spíše o ochranu majetku. Účinnou ochranou je instalace mříží, okenic a kvalitních zámků v kombinaci s obvodovým oplocením.

- Fyzická ostraha – zajímavou možností, jak přistupovat k monitorování osob je rovněž služba fyzické ostrahy, která může v nejvíce vytížených hodinách, jako je ranní příchod a odpolední odchod žáků, provádět pochůzkovou činnost po škole, po venkovním areálu nebo u vchodu do školy. Fyzická ostraha objektů rovněž zajišťuje bezpečnost například při pořádání školních akcí.

Na bezpečnosti dětí se musejí podílet všichni

Aby byla zajištěna maximální bezpečnost, je nutné, aby škola disponovala nejen funkčními zabezpečovacími systémy, ale aby i samotní zaměstnanci byli seznámeni s tím, jak reagovat v krizových situacích. Rovněž klíčoví zaměstnanci ve vrátnicích a recepcích musí být seznámeni s bezpečnostními opatřeními při kontrole vstupu osob a je vhodné s bezpečným chováním seznámit rodiče i žáky. Při kompletní spolupráci budou děti více v bezpečí.

Připravil:  Pavel Mikšátko, CEO (Bezpečnostní agentura TOP security)

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.