Václav Mertin: Nevidím nic špatného na tom, když si učitel řekne, že pár týdnů nechce děti vidět.

pátek 29. června 2018 ·

Psycholog Václav Mertin doporučuje pedagogům o prázdninách vynechat kontakt s dětmi. "I nadšený učitel může dojít k přesycení. Nevidím nic špatného na tom, když si řekne, že pár týdnů nechce děti vidět. Proto bych učitelům nedoporučoval, aby jezdili na tábory, byť je to baví, protože ani tam nemůže dojít k patřičnému uvolnění a zvýšení chuti zase pracovat s dětmi," řekl ČTK.


Václav Mertin (repro ČT)
V pátek skončí školní rok a pro žáky i učitele začnou dvouměsíční letní prázdniny. A podobně jako děti by je i kantoři měli podle psychologů strávit především aktivním odpočinkem a pobytem v přírodě. Povolání pedagogů patří podle odborníků mezi velmi stresující a vyčerpávající. Jejich platy ani společenská prestiž v ČR tomu přitom v neodpovídají, tvrdí.

Naposledy dostali učitelé přidáno loni v listopadu, a to o 15 procent. Nyní pro ně odbory požadují dalších 15 procent od letošního října. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že peníze navíc do platů poputují až příští rok. Sněmovna přitom při schvalování letošního rozpočtu vyzvala vládu, aby pedagogům přidala 15 procent už letos v září. O podmínkách růstu platů budou odboráři se zástupci vlády dál jednat.

Navzdory zvýšení platů na podzim 2017 si ale učitelé podle nedávno zveřejněné studie vědců z Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) proti ostatním vysokoškolsky vzdělaným lidem loni pohoršili. A příliš to zřejmě nezmění ani slibované navýšení koncem letošního nebo počátkem příštího roku. Aby se úroveň učitelských platů dostala do pěti let na úroveň, která je běžná ve vyspělých zemích, musely by se podle autorů studie výdaje na platy měnit "diametrálně vyšším než dosavadním a slibovaným tempem."

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

turistao 982 řekl(a)...
29. června 2018 v 21:46  

Znám několik učitelů (a není jich málo), kteří prázdninovými brigádami vylepšují rodinný rozpočet. Tak jaký odpočinek?

BP řekl(a)...
29. června 2018 v 22:20  

Prázdniny a dovolená? Od roku 1988 nevím, co to je.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.