Česká škola přeje učitelům, aby měli důvod, těšit se po prázdninách do školy

pátek 29. června 2018 ·

Psycholog Václav Mertin doporučuje pedagogům o prázdninách vynechat kontakt s dětmi. "I nadšený učitel může dojít k přesycení. Nevidím nic špatného na tom, když si řekne, že pár týdnů nechce děti vidět,“ říká. A Česká škola učitelům přeje, aby se po těch pár týdnech začali na děti a na školu zase těšit!

Za situace, kdy je 65% učitelů ohroženo vyhořením a kdy se u 20% vyhoření už rozvinulo, je to možná přání z říše snů. Navíc, když jejich platy a prestiž ani zdaleka neodpovídají významu toho, co dělají.

Nicméně, pokud budou naše děti učit otrávení, rezignovaní, vyhořelí učitelé, dopadne to špatně s námi všemi.

Takže to přání ještě jednou: Snažme se všichni, aby se učitelé už po pár týdnech zase těšili na děti a na školu. Aby jim i dětem dávalo smysl to, co ve škole dělají.

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
29. června 2018 v 6:59  

Na děti ano.
Na školu, to bude asi těžké. S papírováním a všemi umělými komplikacemi to už ani nejde se na školu těšit. Doba, kdy mohl učitel dělat to co uměl a co fungovalo je pryč. Teď je tlačen do experimentů a pseudomoderních metod, které nefungují a žerou čas. Do toho se přidává papírování(projekty, inkluze, kde dřív stačila ŽK dnes musí být dopis rodičům či výchovná komise) a fronty zlepšovatelů(kteří neučí a mnohdy nikdy neučili).
Na to se může těšit byrokrat, ale ne učitel.

Jiri Janecek řekl(a)...
29. června 2018 v 7:12  

"Teď je tlačen do experimentů a pseudomoderních metod, které nefungují a žerou čas."

To mi prijde jako byste kytku od neoblibeneho zaka splachnul pred celou tridou do zachodu... Jako neucitel si muzu dovolit rict - mate recht...

Unknown řekl(a)...
29. června 2018 v 11:28  

těm, co sedí přes léto na pracáku, aby měli 1.9. kam nastoupit

peekaa řekl(a)...
29. června 2018 v 13:02  

Je to šílený a nikde žádný náznak, že by se mohlo lepšit. Nemluvím o penězích, ale o byrokracii a papírování a elektronizaci. Štastní ti, co mají alespon trochu rozumného ředitele. Kdo ne, tak to má ještě o to horší.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.