Téma světového psychiatrického kongresu v Praze: Psychické zdraví dětí a dospívajících

úterý 26. června 2018 ·

Poruchy nálady, jako jsou opakované deprese, jsou ve velké většině spojovány s dospělými, přestože začínají již v dětství a časném dospívání. Třetí nejčastější příčinou úmrtí mezi adolescenty je sebevražda, což je alarmující statistika. A právě tématům spojeným s psychickým stavem dětí a dospívajících se bude věnovat 23. ročník světového kongresu organizace International Association for Child and Adolescent Psychiatry and Allied Professions (IACAPAP), na kterém vystoupí přední světoví odborníci, a který se v regionu střední a východní Evropy uskuteční vůbec poprvé. Praha se tak na několik dní stane doslova centrem světové pedopsychiatrie.


„Duševní onemocnění stále provází určité stigma a návštěvu psychiatra dospělí často odkládají či přímo odmítají a stejně jednají i v případě svých dětí,“ říká předseda kongresu MUDr. Michal Goetz, Ph.D. z Fakultní nemocnice v Motole a dodává: „Přitom zhruba 13 procent dětí od 8 do 15 let trpí duševním onemocněním, které zasahuje jejich každodenní život. Věřím, že se nám podaří zdůraznit význam komplexní péče o duševní zdraví dětí a dospívajících jako hlavní prioritu moderní společnosti v 21. století.“

Příčiny těchto onemocnění jsou různorodé, ale můžeme zmínit například traumatické zážitky v raném dětství nebo šikanu, které je vystaveno až 30 procent dětí. V současné době lze sledovat narůstající trend sebepoškozování a sebevražedného chování mezi dospívajícími. Toto chování je přímo spojeno s duševními poruchami a bez odborné pomoci mohou vést až k dokonanému pokusu o sebevraždu. „Duševní poruchy v dětství jsou rizikovým faktorem pro nejzávažnější onemocnění v dospělém věku. Čím dříve je zahájena adekvátní péče tím mírnější bude i průběh onemocnění. Bohužel od prvních příznaků duševní poruchy někdy uplyne až 8 let, než se pacient dostane dětskému psychiatrovi. Věříme, že kongres zvýší zájem politiků o náš obor a začnou se řešit zásadní mezery v českém systému péče, jako je nedostatečný počet dětských psychiatrických ambulancí, akutních lůžek a faktické chybění konziliární pedopsychiatrické péče v regionálních nemocnicích," dodává MUDr. Goetz.

V rámci kongresu proběhne 23. července 2018 také unikátní kurz pro veřejnost v prostorách Motolské nemocnice. Hlavními tématy bude prevence duševních chorob u dětí a dospívajících (James Hudziak, USA) a podpora lidí s poruchami autistického spektra v našich komunitách (Joaquín Fuentes, Španělsko). Kurzu bude předsedat profesor Andrés Martin z Yale School of Medicine, USA. Více informací i přihlášku nalezente zde: www.detskapsychiatrie2018.cz.

Již 23. ročník kongresu IACAPAP se bude konat od 23. do 27. července 2018 v Praze a představí se na něm odborníci v oblasti dětské psychiatrie či psychologie z celého světa. Mezi pozvané přednášející patří například profesorka Gabrielle Carlson z USA, která patří mezi nejrespektovanější odborníky na poruchy nálady a sebevražedné chování v dospívání a s tím spojeného vlivu médií či světově uznávaný neurovědec Tomas Paus, jehož téma zní: Proč tolik duševních poruch začíná v dospívání. O problematice raného traumatu, šikany a násilí budou přednášet Joerg Fegert (Německo) a Louise Arseneault (UK). Mimořádně zajímavou přednášku bude mít profesorka Ruth Feldman z Izraele, ve které bude hovořit o synchronii chování ve vztahu mezi matkou a kojencem a neurobiologické podstatě této vazby – tzv. attachmentu.

Na kongresu se očekává účast až 2 000 profesionálů z oboru zdravotnictví, sociální práce či vzdělávání.

Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.