Jungwirth: Nízká úspěšnost u grantů ERC odráží stav české vědy

úterý 5. června 2018 ·

V získávání prestižních grantů Evropské výzkumné rady (European Research Council, ERC) má česká věda co dohánět. Od roku 2007 se jí podařilo dosáhnout jen na 30 grantů, u západních evropských zemí se přitom množství úspěšných žádostí počítá ve stovkách. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl přední český fyzik z Akademie věd Tomáš Jungwirth, který je jedním z 22 členů rady. Granty ERC budou pro financování vědy po roce 2020 ještě důležitější než nyní, očekává se u nich totiž nárůst objemu financí, zatímco u ostatních evropských programů pro vědu nastane pokles, případně budou zcela ukončeny. V roce 2017 šlo do grantů ERC 1,8 miliardy eur (asi 46,8 miliardy Kč).


Důvody, proč se českých vědcům nedaří získávat granty ERC, jsou podle Jungwirtha dva. Prvním je nízký počet žádostí, zhruba třetinový oproti evropskému průměru. Druhým problémem je nízká kvalita projektů. Hodnocení žádostí je dvoukolové, z prvního kola do druhého postoupí jen nejlepší projekty. Ty kvalitní ze zbývajících projektů, které by mohly uspět příště, jsou ohodnoceny písmenem B, ty méně kvalitní a v podstatě bez šance pro financování získají C. Zatímco u vyspělých evropských států skončí jako C třetina projektů, v Česku je to zhruba polovina. "Není to tak, že by se přihlášky z ČR umísťovaly těsně pod čarou hodnocení," shrnul Jungwirth.

Výsledkem je, že Česko získává zhruba desetinu grantů, které by mělo získávat, aby bylo konkurenceschopné. "Máme 30 let po revoluci a já se domnívám, že bychom na tom měli být alespoň tak jako Rakousko, nebo lépe jako Nizozemí," řekl Jungwirth. Rakousko získalo téměř 200 grantů ERC, Nizozemsko zhruba 600. Vůbec nejlepší je Velká Británie se zhruba 1800 granty, následuje Německo s více než tisícovkou grantů.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.