České lasery mohou být nový Google, vaši vědci jsou v top lize, říká eurokomisař pro vědu Carlos Moedas

středa 20. června 2018 ·

„Namísto toho, abychom se ptali na to, jak vytvořit nový Google, měli bychom se ptát, co je to nový Google. Ten bude něco úplně nového. Při své návštěvě v Břežanech jsem řekl, že ELI může být nový Google, což je metafora pro to, jak silné tyto věci mohou být. Když jsem v USA v roce 1998 dokončil vysokou školu, dostal jsem nabídku práce od Googlu. Říkal jsem si, proč bych měl pracovat pro firmu, která řeší jen webové stránky? A nabídku jsem odmítl. Člověk nevidí do budoucna a ani tyto firmy, které jsou nyní "na koni", tam nebudou pořád. A my se musíme zaměřit právě na budoucnost,“ říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny eurokomisař pro vědu Carlos Moedas. Na své návštěvě v Česku navštívili mimo jiné laserové centrum ELI Beamlines v Dolních Břežanech.


Carlos Moedas (europa.eu)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Říkáte, že se snažíte bourat hranice a bariéry mezi státy, co konkrétně ale děláte? Pracujete třeba na tom, aby bylo možné založit firmu a fungovat s ní stejně ve všech zemích Evropy bez ohledu na jednotlivé místní regulace, jak jste naznačoval?

Snažíme se dělat několik věcí. Vytvořili jsme iniciativu, která se jmenuje Innovation deals. Přestavte si, že v Česku podnikáte a najednou narazíte v určité oblasti na mnoho regulací, které vám ohrožují obchod. Takže nám zavoláte, my posadíme k jednomu stolu evropské regulátory, národní regulátory, podnikatele, projdeme si regulace a řekneme si – je něco, co vám skutečně narušuje byznys? Co s tím můžeme dělat? Lidé, kteří přišli s touto myšlenkou, jsou z Nizozemska. Když to zkusili, zjistili, že dejme tomu v 70 procentech případů to nebyl problém regulace, ale interpretace regulace. V mnoha případech je překlad evropského práva do národního striktnější než to, co vyžadují evropské směrnice. Iniciativa Innovation deals to pomáhá vyřešit. Někdy si i podnikatelé – protože jejich vnímání Evropy je někdy komplikované, kvůli regulacím – vykládají zákony striktněji.

Musíme takto skutečně pracovat, pracovat společně na nastavování regulací. Nemůžeme dál dělat regulace, které vytvářejí jen politici. A pokud regulace nefunguje, tak ji prostě zrušme. Teď například pracuji na projektu zvaném Inovační principy, kde chceme zřídit jakési uzávěrky regulací. Pokud dnes udělám nějakou regulaci, za pět let se k tomu musím vrátit a říct si: podívejte, tato technologie už neexistuje, takže regulaci zahoďte, už ji nepotřebujeme a může akorát dělat potíže jinde.

Jak vnímáte úroveň české vědy zvenčí, jako komisař pro vědu a inovace?

Když se podíváte na deset procent nejcitovanějších článků na světě, u šesti procent jsou podepsaní Češi. Česko je v top lize, jsou tu vědci, kteří jsou skutečně jedni z nejlepších na světě. Ale stačí to? Absolutně ne. Česká věda má ale velkou výhodu v tom, že protože je to malá země, vědci velmi úspěšně spolupracují s kolegy ze zahraničí. Takže když se podíváme na důležité ukazatele, jako je mezinárodní spoluautorství článků, Češi si vedou o 40 procent lépe, než jaký je evropský průměr. Proč? Protože každý český vědec pracuje se zahraničním vědcem, protože je vaše země malá. To vytváří velmi dobrou dynamiku.

Daleko složitější, a není to jen případ Česka, je to, že jsme velmi dobří v přeměně peněz na vědomosti a znalosti, ale už tolik neumíme přeměnit vědomosti na peníze, tedy inovace. Myslím si, že propojení těchto věcí je extrémně důležité. Bavil jsem se o tom i s vaším premiérem, který je velmi inspirující muž vzešlý z byznysové sféry. Takže v projektu, jako jsou lasery ELI, chci vidět podnikavost. Firmy založené okolo laserů, které mohou vytvořit pracovní místa. Musíme dát tyto světy dohromady. Dát třeba profesorům na pár měsíců přičichnout k byznysu, aby viděli, jak je to těžké, a zároveň byznysmeny na pár měsíců nechat pracovat na univerzitě, ze stejného důvodu. Pak by se spojili.

Celý rozhovor naleznete zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
20. června 2018 v 9:32  

"Češi si vedou o 40 procent lépe, než jaký je evropský průměr. Proč? Protože každý český vědec pracuje se zahraničním vědcem, protože je vaše země malá. To vytváří velmi dobrou dynamiku."

No vida. Teď by to chtělo zjistit věkovou strukturu těch úspěšných a hned budeme vědět, které období českého školství bylo efektivní.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.