Veronika Valíková: Několik poznámek k tanečkům kolem maturitních testů… a nezapomeňme na slohy

čtvrtek 24. května 2018 ·

Do matematiky a melounu nevidím. Náročnost testu z češtiny od roku 2013, respektive 2015, vzrostla – konkrétně přibylo dlouhých textů, s nimiž maturanti pracují, teoretických a abstrakci vyžadujících úkolů, pojmů a otevřených úloh. Letošní test z češtiny se však od loňského příliš nelišil, ani nárůst propadlíků nebyl tak dramatický jako v předešlých letech. Proto jsem nebyla připravena na takový cvrkot kolem jeho výsledků. Hledají se příčiny, proč čeští studenti propadají z češtiny: A. Neučí se? B. Mají špatné učitele? C. Špatné rodiče? D. Nebo jen Cermat zase trochu přitáhl šrouby?

Veronika Valíková (archiv autorky)
Zaškrtla bych D, ačkoli to přitažení možná ani nebylo úmyslné – jak už jsem napsala, test byl s loňským srovnatelný, některé mě zaujaly, možná obsahoval trochu více textu… O co tedy jde? Mnozí naznačují, že by se maturita měla změnit. Diskutuje se o matematice, ale čeština zůstává zakonzervovaná, ačkoli se kvůli ní češtináři hádají už osm let.

Mnoho podporovatelů státní maturity stále doufá v návrat dvouúrovňového maturitního modelu, který v roce 20212 zrušil ministr Fiala především kvůli přepálenému testu z matematiky. Moji studenti šli téměř povinně do vyšších testů z češtiny (škola díky tomu získala v roce 2011/12 3. a 2. místo v řebříčku), vím tedy, kolik teorie a pojmů v nich bylo. A jejich recyklaci si rozhodně nepřeji (cpala jsem do maturantů ismy a literární teorii jak do husy). Jedna úroveň testů (když už tedy to zlo musí být) je praktičtější, levnější a přehlednější.

Nebo je ve hře rušení státní maturity pro učňovské obory, jak právě naznačil Jiří Zíka. Tomu by odpovídalo i nastavení testů na teorii a pojmy.

Maturanti od minulého týdne dostávají také výsledky písemných prací, tedy slohů. Potřetí je opravovali centrální hodnotitelé Cermatu. Letos je systém o den rychlejší než loni, kdy studenti dostávali hodnocení i večer před zkouškou (nebo po ní). Opět maturanti nevědí, za co jim byly strženy body.

Obdrží tabulku s bodovým ohodnocením v jednotlivých kritériích, ke každému kritériu pak frázi, okopírovanou z hodnotící tabulky - nic neříkající instantní věty typu: Text v zásadě odpovídá danému kritériu,  jazykové prostředky jsou spíše vhodné a čtenářský komfort není narušen. 

Studenti si mohou ve škole vyžádat kopii slohu a pečlivě ho pročíst. Penalizace v jednotlivých kritériích však bývá záhadou nejen pro ně, ale mnohdy i pro jejich češtináře. Naplnění tématu a útvaru, ale i vhodné použití lexikálních prostředků a koherence textu jsou kritéria mírně gumová, jak už jsem psala i říkala mnohokrát. Opět se to potvrzuje – scházejí se nám slohy opravené podivně. 

Centrální hodnotitelé si své interní poznámky k jednotlivým slohům schovávají a mohou je zničit po odvolacích řízeních. Pokud tedy chce student zjistit, kde udělal chyby, které nevidí on ani jeho češtinář, má jedinou možnost – podat odvolání proti hodnocení svého slohu. Jen tak má šanci dozvědět se něco více. V loňském roce bylo kladně vyřízeno 15% žádostí.

Maturita je zkouška dospělosti, její současný model je však značně nedospělý. Mělo by se s ním urychleně něco dělat.

Maturita by se měla vrátit zpět do škol.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.