Michal Komárek: Může české školství přežít aktivity svých ministrů? Ve zdraví jen velmi těžko…

středa 2. května 2018 ·

Robert Plaga se vyjádřil, že by chtěl znovu otevřít téma povinné maturity z matematiky... Můžeme se tady stokrát bavit o tom, kde brát pozitivní příklady ze zahraničí. Probírat jednotlivě, jak lépe provést inkluzi, pojmout maturity, přijímačky, testy, inspekci, volbu ředitelů, spolupráci škol, přípravu učitelů… Bude to ale stokrát znovu zbytečné, pokud se čeští politici, zejména ministři školství budou chovat jako smyslů zbavení. Pokud se budou zákony podstatně ovlivňující podobu školství měnit vždy během několika let. Pokud bude chybět to, co funguje tam, kde má smysl hledat inspiraci: Stabilní dlouhodobá vzdělávací politika, vize.


Michal Komárek (archiv autora)
Aniž bych zde chtěl hodnotit, která z variant je dobře nebo špatně, podívejme se jen ve velké stručnosti na některé ze změn, kterými české školství aktuálně prochází:

Inkluze

- velké spory o to, zda a jak se zavede probíhaly ještě v roce 2015 za ministra Marcela Chládka.
- rychlé prosazení zákona následovalo za jeho nástupkyně Kateřiny Valachové.
- následuje několik novel, které reagují na „technické potíže“. Především se ale jasně ukazuje, že inkluze neměla jasný rozpočet, že na její dobré provedení zoufale chybí peníze a odborníci.

Ve vzduchu se vznáší další „revize“ a především téměř všeobecná nespokojenost s tím, jak funguje...

Maturita

O zavedení státní maturity se diskutovalo cca dvacet let. Spuštěna byla v roce 2011 a od té doby se diskutuje minimálně o následujících tématech:

- jedna nebo dvě úrovně obtížnosti? V roce 2012 zrušil dvě úrovně ministr Petr Fiala.
- centrální hodnocení slohů ano nebo ne? V roce 2012 zrušil centrální hodnocení slohů ministr Fiala, v roce 2017 bylo znovu zavedeno
- povinná maturita z matematiky ano nebo ne? V roce 2017 schválena. V roce 2018 zpochybněna.

Výsledkem je široce sdílená nespokojenost s koncepcí a smyslem maturity. Neméně důležité je, že v učitelské i odborné veřejnosti přetrvávají někdy téměř nesmiřitelné názory na pojetí maturity, i jednotných přijímaček, které jsou dalším podstatným tématem současnosti…

Školka

Vzhledem k tématům jako maturita nebo inkluze se může jevit toto téma jako detail, nicméně koncepční práce je typická:

- povinnost přijímat dvouleté děti do školky v roce 2016 schválena. V roce 2018 pravděpodobně zrušena

Reforma financování škol

- reforma, která má vést ke spravedlivějšímu financování škol byla schválena v roce 2017.
- v roce 2018 se zjistilo, že na ni chybí cca 10 miliard a že mnoho učitelů si myslí, že spravedlivější financování nepřinese. Někteří navrhovali odložení o 10 let, ministr školství o rok. Nakonec ji i stávající vláda podpořila.
- s jejím startem ale souvisí odhad ministerstva, že bude zapotřebí o 10% učitelů víc. Během tří let.

Neboli: Je-li těch 10% učitelů navíc pro reformu nezbytných, je reforma dalším absurdním nepřipraveným opatřením. Pokud ti učitelé nezbytní nejsou, znamená to, že ministerstvo jen tak něco od stolu tvrdí a žádné relevantní informace nemá.

A nejenom informace.
Ani nápady.
A odpovědnost.
Natož koncepci.

3 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
2. května 2018 v 13:22  

Když Kateřina Valachová prosadila řadu nesystémových nesmyslů, je rozumný přístup zrušit je.

BP řekl(a)...
2. května 2018 v 19:13  

Učitelů bude v každém případě zapotřebí více, protože do škol nastupuje stále vyšší počet žáků. Zatímco v posledních několika minulých letech se učitelé kvůli podstatnému úbytku žáků ze škol propouštěli, teď přijde přesný opak.

tyrjir řekl(a)...
2. května 2018 v 23:41  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.