Jsme na hraně, dětí je moc, varují ředitelé škol

středa 16. května 2018 ·

Skončily zápisy do brněnských škol a školek a nebývalé množství rodičů letos čekalo nepříjemné překvapení – i když jsou děti ze spádového obvodu nebo do školy už chodí jejich starší sourozenci, není pro prvňáčky místo a musí se mezi nimi losovat. Problém, který dosud řešily jen mateřské školy, se tak přesunul i na ty základní. Reportáž přináší MF DNES.


Jaroslav Suchý (kduprobrno.cz)
Podle údajů z elektronického zápisu je přitom v Brně volných asi osm stovek míst v prvních třídách základních škol. Jenže jsou nerovnoměrně rozmístěná po celém městě. Třeba v městské části Brno-jih mají 57 neobsazených míst, avšak to nevyřeší akutní problém jinde. Nejhorší situace je v centru města, Králově Poli, Žabovřeskách, Medlánkách či Židenicích.

„Ačkoliv se k zápisu nedostavily všechny spádové děti, nakonec nemáme místo asi pro deset z nich,“ popsala ředitelka ZŠ Kuldova Michaela Jedličková, kde letos otevírali jednu třídu pro třicet žáků. Dětí s trvalým bydlištěm v nejbližším okolí je ale víc než dvakrát tolik. Těm, na něž se nedostalo v losování, musí radnice zajistit místa jinde.

Problém s nedostatkem míst ve školách i školkách město každoročně řeší částkou 200 milionů korun na přístavby a úpravy budov. Ani to však nestačí. Brněnský radní pro školství Jaroslav Suchý (KDU-ČSL) proto tvrdí, že prvním řešením je průběžná úprava spádových obvodů. Do nejbližších škol totiž chodí jen polovina dětí, zbytek jinam.

„Nemyslím, že při tom množství volných míst hrozí dlouhodobá krize. Rychlé řešení ale neexistuje. Rodiče se musí připravit na to, že nebude samozřejmost mít děti ve spádové škole nebo společně se sourozenci,“ prohlásil Suchý.

Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
16. května 2018 v 12:59  

Pěkný den,
chtěla bych se zapojit do této diskuze. Jsem učitelka informatiky na základní škole, ale především milující matka pěti dětí. Troufám si říci, že tomuto globálnímu tématu s výukou informatiky rozumím. Ne každá rodina na naší planetě má stejné možnosti jako děti v tomto státě. Peněz je málo a máte pravdu dětí je příliš mnoho. Ale ptám se vás jako matka, vzdali byste se někdy vašeho uzlíčku radosti? Dovolím si za vás odpovědět. Společně se postavme za naše děti a vyhlaďme všechny kondomy a antikoncepte. Podpořme tedy naši novou generaci touto revoluční změnou. Vždyť dříve lidé také nepoužívali ochranu. Pohlavní styk byl dříve určen pouze k rozmnožovací činnosti, ne k potěšeni. Všem budoucím obyvatelům světa tímto vzkazuji, neudělejte stejnou chybu a rozmnožujte se jak je libo.
S pozdravem,
Jolana Zelinková, matka

Michal Komárek řekl(a)...
16. května 2018 v 13:04  

Paní Zelinková,

tématem článku je kapacita škol v Brně, nikoli antikoncepce. Děkuji! Hezký den!

tyrjir řekl(a)...
16. května 2018 v 13:25  

Souhlasím s panem Komárkem. I na výrony výrony různých hloupostí jsou kondomy potřeba. Takovou hloupostí je i nadpis, ze dětí je moc. Není. Je málo škol a kvalitních učitelů. J.Týř

Unknown řekl(a)...
16. května 2018 v 21:35  

dětí je málo a většina škol jest poloprázdných,pokud ba se třetina zš zavřela ušetřilo by se

Unknown řekl(a)...
16. května 2018 v 21:36  

kvalitních učitelů je nadbytek,nedostatek je pouze těch vyhovujících

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.