Experti: Na sociální sítě by bez rodičů dál mohly děti od 13 let

středa 16. května 2018 ·

Parlament by měl podle expertů nechat na 13 letech hranici pro přístup dětí na sociální sítě bez souhlasu rodičů, jak to navrhovalo ministerstvo vnitra. Vláda chce hranici o dva roky zvýšit. Proti se postavili zástupci Národního centra bezpečnějšího internetu, České rady dětí a mládeže i sdružení poskytovatelů internetových služeb CZ.NIC. Informuje ČTK.


Jiří Palyza (kmol.cz)
Jiří Průša ze sdružení označil návrh vlády za nepochopitelný. "Nastavením hranice na 15 či 16 let bychom se dostali do poněkud paradoxní situace, kdy děti od svých 15. narozenin budou vedle nakupování v e-shopu moci řídit malou motorku, mít sex, ale nebudou si moci oficiálně bez souhlasu rodičů založit účet na sociálních sítích," uvedl.

Jiří Palyza z Národního centra bezpečnějšího internetu poznamenal, že podle zkušeností ze škol jsou na sociálních sítích aktivní už děti od osmi let. "Minimálně polovina dětí si při založení na Facebooku zadá falešné datum narození a svůj účet tak má ještě před dosažením 13 let," uvedl. Kontrola věku uživatelů sociálních sítí je podle Palyzy obtížná. Neúčinné by bylo ověřování věku předložením čísla kreditní karty, neboť ta je vydávána i k bankovním účtům pro děti, dodal.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Ondřej Neumajer řekl(a)...
16. května 2018 v 8:06  

Chtěl bych vidět podklady s důvodovou zprávou, na základě kterých se vláda pro stanovení hranice 15 let rozhoduje. Všichni odborníci, se kterými jsem se bavil, doporučovali hranici 13 let, viz některé důvody v článku a mnoho dalších.
Platíme si drahou státní správu, aby pak politici rozhodovali na základě svých dojmů a emocí?
ON

Aladar řekl(a)...
16. května 2018 v 8:33  

Zajímavé, na všech fórech, kde se k tomuto "problému" lidé vyjadřují, nadávají na politiky, jak nestihli nastavit věkovou hranici pro sociální sítě. Ale nikoho tu nenapadlo, jestli by nebylo lepší než nadávat, poslat raději tyhle děti na hřiště, kde si sociálních kontaktů užijí habaděj. A určitě lepších než na sociálních sítích. A navíc na takovém hřišti věková hranice většinou neexistuje. A mrzí mě, že to nechápou ani diskutující na portálu Česká škola :-(

Milan Keršláger řekl(a)...
16. května 2018 v 14:08  

@Aladar Bunak: Dnešní generace je trochu jinde, než předchozí. Stejně jako nás vyháněli od televize, dnes se vyhání od mobilu. A ještě před tím se určitě vyhánělo i od rádia nebo dokonce od knih... (Kdo by četl! Je potřeba vypravěč o černé hodince!)

Co se týká restrikce věku, bude se jen podvádět, což není dobře. Mělo by to být spíše tak, že do 13 (nebo 15) let jedině pod supervizí rodiče (zák. zástupce).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.