Soudy musí ve sporech o výběr školy zjišťovat názor dítěte

čtvrtek 19. dubna 2018 ·

Ve sporech rodičů ohledně výběru základní školy musí soudy zjišťovat názor dítěte. Ústavní soud v konkrétním sporu vyhověl stížnosti matky a zrušil rozsudek Krajského soudu v Praze. Musí se přiměřeným způsobem dotázat sedmileté dívky na její názor na případnou změnu školy. Informuje ČTK.



Okresní soud Praha-východ v kauze nejprve rozhodl tak, že na návrh matky nahradil souhlas otce s přijetím dcerky do soukromé základní školy v Praze-Libuši. Otec žádal, aby dcerka chodila do veřejné základní školy v Praze 4 a uspěl s odvoláním ke Krajskému soudu v Praze.

Podle krajského soudu bylo v zájmu dívky, aby chodila do otcem navržené veřejné školy, ačkoli v září 2017 už zahájila povinnou školní docházku v soukromé škole. Matka podala ústavní stížnost a soud na její podnět už v březnu odložil vykonatelnost sporného rozsudku krajského soudu.

Nyní ústavní soudci dospěli k závěru, že ústavní stížnost je důvodná, byť z jiných důvodů, než které matka uváděla. Odvolací soud totiž nijak nezjišťoval názor dívky na možnou změnu základní školy. Nic při tom nenasvědčuje tomu, že by sedmiletá dívka nemohla nebo nedokázala říct, jestli se jí ve škole líbí, zda tam má kamarády a zda stojí o změnu.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.