Sedím a dávám pozor, opisoval žák padesátkrát. Má podobný trest smysl? A je zákonný?

středa 18. dubna 2018 ·

„V hodinách nikde nechodím, sedím na místě a dávám pozor.“ Stejnou větu musel žák 4. třídy základní školy opsat padesátkrát jako trest za vyrušování při výuce. Že některé školy ještě podobné tresty praktikují, zaskočilo i mnohé učitele. Podobné postihy se podle nich míjejí účinkem. Informuje iDNES.cz.


Písemný trest byl uložen žákovi jedné středočeské základní školy. Jeho teta Karin Marques, která je shodou okolností také učitelka, pak zveřejnila fotografii na internetu.

„Byla jsem v šoku, že se něco takového stále objevuje. Bylo by to úsměvné, kdyby se to stalo jednou, ale v dané škole jsou podobné poznámky běžné... Ale takový trest se míjí účinkem, není to v souladu s poznatky pedagogiky ani psychologie. Je nezbytné takové situaci předcházet a dávat žákům dostatečný prostor být aktivní,“ říká Marques.

„Původně jsme si mysleli, že se tyto tresty již nedávají, ale po zveřejnění fotografie jsme zjistili, že to neobvyklé není. K podobným selháním učitele dochází podle nás z bezradnosti konkrétního učitele v situaci, ze které nevidí žádné jiné východisko,“ komentovala pro iDNES.cz postih předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová. „V neposlední řadě se jako učitelé musíme pokoušet proti podobným praktikám stavět ve svých sborovnách a třídách,“ dodala.

„Trestání žáků ze strany učitelů není zákonné. Neznám předpis, který by školám umožňoval trestat žáky. Škola není žádná trestající instituce, škola má vzdělávat a tento proces je povinna ze zákona hodnotit,“ říká ředitel Základní školy Lázně Bělohrad Jaroslav Jirásko

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.