Soud zrušil rozhodnutí Zemana o nejmenování profesorů

neděle 29. dubna 2018 ·

Pražský městský soud zrušil rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o nejmenování fyzika Ivana Ošťádala a uměleckého historika Jiřího Fajta profesorem. ČTK to sdělila mluvčí soudu Markéta Puci. Podle pravomocného rozsudku nemůže žádný orgán moci výkonné po řádném řízení o jmenování profesorem sám znovu posuzovat, zda kandidát splňuje podmínky pro jmenování. Soudci prezidentovi věc vrátili k dalšímu řízení, toho však neváže žádná konkrétní lhůta, v níž by musel znovu rozhodnout.


Miloš Zeman (FOTO: David Sedledcký)
Rozhodnutí soudu představuje podle Fajta hlas na obranu akademické svobody a jasné odmítnutí účelového zasahování do svrchovaných kompetencí vysokých škol. "Z tohoto zorného úhlu považuji rozhodnutí soudu za skutečně podstatné," napsal ČTK. Jmenování profesorem Fajt od hlavy státu ale ani po dnešku nečeká. "Od pana prezidenta lze očekávat skutečně cokoliv, tedy kromě obvyklých a legitimních řešení," dodal.

Senát soudkyně Viery Horčicové poukázal na to, že postup ke jmenování profesorem upravuje vysokoškolský zákon, podle nějž kvalifikaci uchazeče postupně posuzuje odborná hodnotící komise, vědecká rada příslušné fakulty a vědecká rada vysoké školy. Pokud by chtěl poté splnění podmínek sám hodnotit i ministr školství nebo prezident republiky, nepřípustně by tím zasahoval do autonomie vysokých škol.

Rozhodnout o nejmenování navrženého kandidáta profesorem může prezident podle soudu tehdy, jestli dospěje k závěru, že uchazeč neprošel řádným procesem ke jmenování nebo že tento proces vykazoval vady, kvůli nimž mohl být nezákonný. Takové rozhodnutí by však musel odůvodnit, což Zeman neudělal.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
29. dubna 2018 v 17:24  

No hurá, poslední zbytky zdravého rozumu zůstávají.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.