Školám chybí peníze. Budou snižovat osobní příplatky učitelům?

pátek 20. dubna 2018 ·

„Snižování takzvaných nenárokových složek platu, nepokrytí pedagogické činnosti, systémové chyby v nastavení vyplácení peněz jednotlivým školským zařízením, které provádí inkluzi. Školám v Moravskoslezském kraji chybí desítky milionů korun. A musí šetřit. Nemají ale kde, a tak některým učitelům zřejmě sáhnou na jedinou možnou položku a motivační a osobní příplatky. Po plošném zvyšování platů tak spousta pedagogů o své peníze opět přijde. Situaci se teď snaží vyřešit kraj,“ otevřel reportáž České televize moderátor Jan Pirkl.


 
„V rámci inkluze je spoustu systémových chyb, kdy jednou takovou zásadní je to, že v souladu s inkluzivní vyhláškou jsme byli povinni rozdělit 2 třídy na 3, kde je žáků s větším množstvím přiznaných podpůrných opatření. Kdy došlo k nárůstu 32 vyučovacích hodin, což dělá v přepočtu na pracovní úvazek 1,45. A toto jsou vlastně prostředky, které nám stát nedofinancoval,“ říká v reportáži ředitel ZŠ v Českém Těšíně Michal Nešporek.

„Zatímco tomuto školnímu zařízení v Českém Těšíně bude na konci kalendářního roku chybět přibližně milion korun, v případě dalších zařízení v rámci Moravskoslezského kraje půjde o částku podstatně vyšší - 100 milionů korun,“ doplňuje reportérka Pavla Daňková.

„Pokud se tady proklamuje 15% navýšení platů, tak v reálu si myslím, že se o žádných 15 % nejedná… Myslím si, že nějaké 1, 2, 3 %,“ dodává ředitel Nešporek.

„Celou situaci zanalyzujeme. Vytvoříme studii, ta potom půjde na vládu. A pan ministr předpokládá, že si dojde pro chybějící peníze na ministerstvo financí ještě v letošním roce,“ říká k tomu mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

„Projekt společného vzdělávání je o hodně dražší, než se očekávalo, prostě chybí peníze na společné vzdělávání, na inkluzi,“ říká náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Stanislav Folwarczny. A dodává: „Ředitelé škol dostali peníze na odměňování na mzdy učitelů, oni tu situaci musí nějakým způsobem vyhodnotit, a pokud se to skutečně nevyřeší, tak může dojít k tomu, například od září, že budou snižovat nenárokové složky platů, nebo například, že nevyplatí odměny v podobné výši, jak v minulém roce.“

Reportáž je ke stažení zde

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
20. dubna 2018 v 9:10  

Nemáme osobní ohodnocení deset let...

Unknown řekl(a)...
20. dubna 2018 v 10:55  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
BP řekl(a)...
20. dubna 2018 v 11:00  

Neviděla jsem žádné osobní ohodnocení od roku 2012.

Unknown řekl(a)...
20. dubna 2018 v 12:54  

že ho nemáte vy,ještě neznamená,že ho nemají někteří vaši kolegové

BP řekl(a)...
20. dubna 2018 v 13:55  

To máte, laimes28, asi pravdu. Ale pokud ho někdo v naší škole má, pak jen ten, s kým si netykám. Těch je tu docela málo (cca 4 ze 40).

Q. E. D. řekl(a)...
20. dubna 2018 v 17:07  

"Školám chybí peníze. Budou snižovat osobní příplatky učitelům?"

Nebudou, už nejsou žádné. :)

Unknown řekl(a)...
20. dubna 2018 v 17:58  

BP/přesný odhad kolego cca 1/8 nebo 1/10, jedná se o tzv "kroužek milců" skládající se z blízkých přátel 2-3 ks a nutně potřebných pro výuku též cca 2-3 ks

Radek Sárközi řekl(a)...
20. dubna 2018 v 19:23  

Pedagogická komora, z.s., na to upozorňovala již v únoru...
http://www.pedagogicka-komora.cz/2018/02/bude-inkluze-financovana-na-ukor-platu.html

Jaroš řekl(a)...
20. dubna 2018 v 21:59  

Ano a proto se nepočítá už ani s podporou asistentů z modulu B a C

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.