Chovanci pracovali na ředitelčině chatě za cigarety, šikanu a útoky na vychovatele ředitelka nehlásila

pátek 20. dubna 2018 ·

Brutální rvačky mezi chovanci, napadení vychovatele i práce chlapců na chatě ředitelky ústavu výměnou za cigarety. To všechno prý byla běžná praxe ve výchovném ústavu a dětském domově pro problémové chlapce ve Žluticích na Karlovarsku, která se však navenek tutlala. Pro Právo to popsali bývalí zaměstnanci ústavu, kteří se ozvali poté, co deník minulý týden napsal o tom, že Česká školní inspekce ústav loni shledala dětem nebezpečným.



Inspekce ve svých zprávách z loňského roku nešetřila kritikou hlavně vůči bývalé ředitelce Michaele Castkové. Vyčítali jí například, že dlouhodobě ignorovala šikanu mezi chovanci. Castková ústav vedla devatenáct let. Z jeho čela odešla na vlastní žádost až letos v únoru. Právo mluvilo s pěti bývalými zaměstnanci, kteří se ve svých výpovědích nezávisle na sobě shodovali, že na poměry ve Žluticích v minulosti soustavně upozorňovali, a to jak školní inspekci, ministerstvo školství, tak například inspektorát práce. Vždy marně.

„Dva chlapci se brutálně poprali v kuchyni. Jeden druhého skoro skalpoval, málem mu uřízl celé ucho, krev stříkala po celé jídelně. Ona to ale nikde nehlásila, dělala, že se nic nestalo,“ popsala jeden z případů bývalá učitelka. Za to, že neinformuje o mimořádných událostech ministerstvo, dostala ředitelka vytýkací dopis, jenž má Právo k dispozici, již v roce 2014.

„Když jsem ředitelce řekla, že jdu na policii, protože se mě jeden z chovanců pokoušel fyzicky napadnout, řekla mi, že v tom případě tady končím. Ona si vůbec neuvědomovala, jak je pro společnost důležité, upozornit na sklony těchto chlapců,“ vypověděla další z učitelek.

Upozornili i na to, jak chlapce využívala na práci na své chatě. „Chlapci s jedním vychovatelem jí jezdili pracovat na chatu. Spravovat koupelnu, sekat trávník, starat se o zahradu. Za to jim ‚platila‘ cigaretami. Vychovatel dostal navíc odměnu 50 tisíc,“ potvrdili vychovatelé i učitelé. To, že někteří z vychovatelů dětem dovolovali kouřit, prý bylo naprosto běžné. Někteří jim cigarety kupovali za to, když budou hodní.

Ministerstvo se nyní snaží situaci napravit. Nastoupil nový ředitel a prý se nastavila nová pravidla komunikace.

Celý text naleznete v dnešním Právu

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.