Maturity začnou 11. dubna, středoškoláci raději volí angličtinu než matematiku

úterý 3. dubna 2018 ·

Jarní termín státních maturit začne letos opět slohovou prací z češtiny. Maturanti ji budou psát 11. dubna. Pro všechny maturanty je povinná zkouška z českého jazyka a literatury. Druhý předmět si mohou zvolit mezi matematikou a cizím jazykem, kterému dávají přednost více než tři čtvrtiny středoškoláků. Informuje ČTK.


Z cizích jazyků dominuje angličtina, kterou si jich vybralo 49.882. Je to o tři procenta víc než loni. Zájem o druhou němčinu nadále klesá, letos z ní bude maturovat 1813 žáků.

Zmenšil se také počet studentů, kteří se rozhodli pro matematiku, na níž každoročně ztroskotá nejvíce studentů. Od roku 2021 má být přitom povinná na gymnáziích a o rok později na většině ostatních maturitních oborů. Letos ji zvolilo 23,4 procenta z nich, tedy o 2,3 procenta méně než loni. Před třemi lety z ní maturovalo zhruba 30 procent středoškoláků.

Písemná práce z češtiny se letos znovu bude hodnotit centrálně. Loni se tímto způsobem známkovala po tříleté pauze, kdy to dělali učitelé na školách. Podle ministerstva je centrální hodnocení více objektivní. Kantoři i studenti k němu ale mají řadu výhrad. Kritizují zejména posuzování slohových útvarů. Zhruba 800 maturantů se proto loni proti své známce ze slohu odvolalo.

Výtka zaznívala i proti příliš velkému počtu zadání, ze kterých si maturanti při písemce z češtiny mohli vybrat. Seznam deseti možností proto ministerstvo letos omezilo na šest.

Výsledky testů se ředitelé škol dozví v úterý 15. května, nejpozději další den by je měli sdělit maturantům. Výsledky písemných prací zpřístupní Cermat ředitelům později, ale vždy alespoň jeden den před konáním ústní zkoušky daného žáka.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.