Výchovný ústav ve Žluticích: Neřešená šikana, nedostatečná terapeutická práce, napětí a agrese. MŠMT situaci nezvládá

pátek 13. dubna 2018 ·

Pro děti zde není bezpečno. K tomuto závěru došla v polovině minulého roku Česká školní inspekce po kontrole výchovného ústavu a dětského domova ve Žluticích na Karlovarsku. Zařízení bývá domovem až čtyřiadvaceti chlapců ve věku od sedmi až do devatenácti let se závažnými poruchami chování s nařízenou ústavní či ochrannou výchovou. V areálu instituce navštěvují i základní a střední školu, kde mohou získat výuční list v oboru kuchař-číšník. Právo má výsledky kontrol k dispozici. Vyplývá z nich, že ústav se stal neutěšeným místem bující a neřešené šikany, nedostatečné terapeutické práce s dětmi a nudy, která vyvolávala v chovancích napětí a agresivní chování.

Inspektoři na to opakovaně upozorňovali zřizovatele ústavu, tedy ministerstvo školství. Ve Žluticích byli za posledních pět let čtyřikrát, z toho loni hned dvakrát. Jenže systémové chyby, jako byla například i nedostatečná kvalifikace učitelů či vychovatelů, se dařilo odstranit jen částečně.

V čele ústavu byla téměř 19 let ředitelka Michaela Castková. Svůj post opustila až letos v únoru na svou žádost, víc než půl roku poté, co inspektoři loni na přelomu května a června provedli poslední zlomovou kontrolu. Zjistili, že situace v ústavu se jen zhoršuje, místo aby ředitelka předtím zjištěná pochybení postupně napravovala. Inspektoři jí například vyčítali, že ignorovala i upozornění od vychovatelů či psycholožky na případy šikany mezi dětmi nebo že se nezabývala podněty chlapců například o nevhodném chování pedagoga vůči dětem.

Od letošního února má ústav nového ředitele Jana Kubáta. Jestli se tam situace zlepšila, však není jasné. Nové vedení s Právem nechtělo hovořit.

Na otázku, proč ministerstvo po loňské zprávě inspekce aspoň nepozastavilo činnost ústavu, argumentovala mluvčí úřadu Jarmila Balážová nedostatkem podobných míst v daném regionu. „Zařízení je po celý rok téměř naplněné, nelze jej tedy zrušit. Navíc je nezbytné zohlednit u dítěte dostupnost původní rodiny. Již v této době evidujeme nedostačující lůžkové kapacity v Karlovarském kraji,“ řekla Právu Balážová.

Celý text naleznete v dnešním deníku Právo

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.