Učitelce vyhozené za obvinění ze sexuálního obtěžování doplatili mzdu, o víc se soudit nechce

neděle 25. března 2018 ·

„Škola se se mnou vyrovnala pouze v mezích, které jí nařizuje zákon. Místo roku a půl mi zaplatila ušlou mzdu za šest měsíců. O zbytek bych se musela soudit, což už dělat nebudu. Nechci už o celé kauze ani slyšet,“ sdělila učitelka Vanda Fabianová serveru iDNES.cz. Fabianová vyhrála v soudním sporu s bývalým ředitelem školy, který ji propustil kvůli nařčení ze sexuálního obtěžování žáků.

Vanda Fabianová (repro ČT)
Kauza učitelky Vandy Fabianové, která musela ze školy odejít kvůli nařčení ze sexuálního obtěžování prvňáčků, rozdělovala pedagogický sbor, rodiče i školáky v Tršicích více než dva školní roky. Přestože u soudu dokázala, že byl její vyhazov neoprávněný, ředitel Jaromír Vachutka, který ji propustil, trval na jejím provinění a sám ze školy odejít odmítal.

Kantorce dal ale za pravdu okresní i krajský soud, Vachutka pak poněkud překvapivě vzdal možnost zkusit výsledek vleklého sporu zvrátit u Nejvyššího soudu. Starostka obce Leona Stejskalová tvrdí, že soudní výlohy, které šly na vrub tršické školy, hradila základka ze svého rozpočtu.

Finančně se škola musela vyrovnat také s učitelkou Fabianovou. Ta od vypuknutí kauzy učí na škole v sousedních Doloplazech a i přes vyhraný soud se do Tršic nechtěla vrátit, stejně jako třída jejích někdejších prvňáčků, kteří do Doloplaz odešli s ní.

Škola v Tršicích se nyní vrací k normálnímu životu. Od března zde nastoupila nová ředitelka. Přestože škola prohrála soudy a na zastupitele tlačili i rodiče žáků, obec uspořádala nové výběrové řízení až poté, co Vachutkovi na konci loňského roku skončilo funkční období. Odvolat ho dříve zastupitelé odmítli, obávali se, že by se mohl obrátit na soud. Vachutka teď zůstal ve stavu zaměstnanců v roli zástupce ředitele, ve škole se ale už měsíc neukázal, má dovolenou.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.