Reforma financování škol se odkládat nebude, MŠMT dostalo příslib navýšení rozpočtu

úterý 27. března 2018 ·

Ministr školství Robert Plaga dnes na vládě získal příslib navýšení peněz na spuštění reformy financování regionálního školství. Reforma financování, která zajistí spravedlivější rozdělení peněz mezi školy, se tedy nebude o rok odkládat, jak předpokládal původní návrh, a bude spuštěna od 1. ledna 2019. Na spuštění reformy je nutné navýšení rozpočtu o zhruba 11 miliard korun.


„V odůvodnění zákona předloženého exministryní Valachovou byl původní odhad nákladů na spuštění reformy 3 až 5 miliard korun. Skutečné výdaje ale budou více než 11 miliard. Tyto prostředky však nebyly zahrnuty ve střednědobých výdajových rámcích státního rozpočtu. Bez dostatečných finančních prostředků však není možné reformu úspěšně realizovat, a proto jsem dnes navrhoval roční odklad spuštění reformy v případě, že by se ji rozpočtově nepodařilo pokrýt. Dnes jsem byl na jednání vlády ujištěn, že nalezení financí na realizaci reformy je rozpočtovou prioritou premiéra. Záchranná brzda v podobě ročního odkladu tedy není zapotřebí, což je dobrá zpráva pro školství,“ uvedl ministr Plaga po jednání vlády.

Z požadované částky 11 miliard korun by téměř polovina měla jít na vyrovnání regionálních rozdílů v odměňování učitelů, další prostředky by směřovaly do možnosti dělení výukových hodin. Stávající normativní systém financování podle počtu žáků nepostihuje dostatečně specifika jednotlivých regionů a mezi kraji jsou velké rozdíly ve výši finanční podpory na vzdělávání ve stejném typu škol. V rámci reformy bude školám stanoven maximální rozsah přímé pedagogické činnosti hrazený ze státního rozpočtu. Díky tomu by se tak zohlednila rozdílná velikostní a oborová struktura škol v krajích, finanční náročnost podpůrných opatření a rozdílná platová úroveň pedagogů v jednotlivých školách.

Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

3 komentářů:

Alles Gute řekl(a)...
27. března 2018 v 17:03  

Tak jsem měl pocit, že zdravý rozum zvítězil. Ale jak vidno, ne. Syndrom páchání dobra je tu znovu.
Bohužel (je hrozné, že to tak musím napsat) jsme škola, o kterou je zájem, společně se zřizovatelem se staráme, aby se zaměstnanci i žáci u nás měli dobře a mohlo se ve škole hlavně učit. Ano, máme poměrně početné třídy. Ale taky máme možnost kvalitní učitele finančně ohodnotit.
Spočítal jsem si, jak by to vypadalo v letošním školním roce při použití Phmax (při cca 530 žácích). Ano, mohli bychom mít o 6 pedagogů více a třídy dělit, či vytvářet více skupin. Ale už dnes se potýkáme s významným nedostatkem učitelů na volné posty - prostě nejsou…
reforma vyrobí školy jednu jako druhou (z hlediska odměňování zaměstnanců). Ano, jednoznačně si polepší méně naplněné školy.
Ale dodnes nejsou jasné parametry nápočtu financí na jednotlivé školy. I v reformě je normativní výpočet, a to financování pedagogické práce (nárokové složky + nenárokové složky). O financování nepedagogických zaměstnancích (konkrétní částky, počty) se vlastně nic neví.
Když si vzpomenu na diletantsky zpracovanou a připravenou inkluzi, tak nemám vůbec žádnou důvěru ke kvalitě připravené reformy! Je doufám všem jasné, že se třebas za rok bude hledat a škrtat každá koruna stejně jako u inkluze?

Radek Sárközi řekl(a)...
27. března 2018 v 22:08  

Už se ví, kolik nových učitelů bude třeba v roce 2019 v souvislosti s reformou financování přijmout? A hlavně kde se vezmou? Z ministerstva financí padl návrh, že se navýší úvazky...

Alles Gute řekl(a)...
28. března 2018 v 14:09  

Školy, které za stávající situace měly naplněné třídy, s reformou přijdou o peníze, které měly jako rezervu, a tedy na nenárokové složky. Školy, které za stávající situace byly hůře naplněné, dostanou peníze tak, aby pokryly hodiny nastavené v ŠVP. Ti, kdo budou chtít dělit třídy či vytvářet nové skupiny v rámci výuky, na to dostanou peníze. Problémem je, že musí na nové úvazky najít kvalifikované učitele a musí mít prostorové kapacity, kde dělení mohou realizovat.

Modelujme menší vesnickou školu s 1. stupněm. Obvykle má k dispozici 5 kmenových tříd + např. jazykovku a výpočetku. Další prostory na dělení asi nemá…

Tato škola bude ale mít jistotu, že všem PP bude schopna zaplatit tarify. Jistá nejistota stále panuje u nenárokových příplatků - kdysi se mluvilo o normativu 1660 Kč/učitele (později toto číslo Pícl popřel s tím, že bude asi vyšší). Pořád ale platí, že toto je jediná možnost, jak se budou platit osobní příplatky (včetně osobních příplatků pro vedení školy, které asi nebudou ve výši 1600 Kč) a odměny! Žádná jiná rezerva u pedagog nevznikne. U nepedagogů se tvrdí, že rezerva vznikat bude stejným způsobem jako dnes. Od roku 2017 se už ale nikde konkrétní číslo nenároku neobjevilo.
Dále máme příplatky - z listopadu 2016 mám prezentaci s posledně pro mne prezentovanou hodnotou 750 Kč na příplatek za vedení (na ten se učitelé z normativu pro vedení "složí" = vzorová škola = 5 učitelů + ředitel = 6 x 750 = 4.500 (pokud bude řediteli přiznán příplatek vyšší, bere jej z nenároku). Třídnictví = 5 učitel + ředitel = 6 x 460 = 2.760 = rozděleno mezi 5 učitelů činí průměr 552 Kč. Ano, předpokládejme, že zde budou nějaké další normativní parametry, které toto zohlední (ale stále nejsou ředitelům nikde představeny)!

Je to smutné, je to smutné… a odbory i mnohé asociace jsou spokojeny - tomu prostě nerozumím.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.