Reakce ministerstva školství na výsledky průzkumu "Rok poté − dopad reformy společného vzdělávání"

středa 7. března 2018 ·

Některá zjištění průzkumu vnímáme jako pozitivní, například že většina ředitelů již nebere finance jako hlavní překážku společného vzdělávání. Průzkum také ukázal, že ředitelé mohou nyní dětem se speciálními vzdělávacími potřebami poskytovat lepší podporu a lépe dosáhnout na peníze například na asistenta pedagoga a speciální pomůcky. Je však na místě odstraňovat problémy vyskytující se v praxi. MŠMT proto vyhodnotilo dosavadní společné vzdělávání a na jeho základě připravuje ve spolupráci se zástupci odborných organizací konkrétní opatření.


Některá se shodují také s doporučeními zprávy Nadace OSF, Českomoravského odborového svazu pracovníků školství a České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání. Co se týká snížení administrativní zátěže škol a školských poradenských zařízení, loni v prosinci MŠMT upravilo vzor doporučení poradnám tak, aby lépe vyhovoval praxi, a také se opravily některé technické nedostatky v dokumentaci.

Od 9. března také začne platit novela, díky níž se bude asistentům pedagoga hradit i nepřímá pedagogická činnost, tedy například příprava na hodinu či příprava pomůcek. Nově také budou poradny doporučovat asistenta pedagoga i s ohledem na skutečnou náročnost vykonávané práce a časovou potřebu. Díky tomu by žáci měli dostat podporu, která přesněji odpovídá jejich potřebám.

MŠMT aktuálně pracuje na změně systému společného vzdělávání, dalšími legislativními úpravami chceme např.:

- snížit a zjednodušit administraci,
- upravit a vyčíslit reálné finanční částky na podpůrná opatření včetně pomůcek
- upřesnit podmínky činnosti asistentů pedagoga

1 komentářů:

Jaroš řekl(a)...
8. března 2018 v 15:30  

A už se konečně někdo začal zabývat asistenty pedagoga pro sociálně znevýhodněné? K 31.8.2018 končí dvouleté přechodné období a po něm tento typ asistentů "vyšumí".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.