Pravoslav Němeček: Již od té doby, co začala inkluze naplno platit, říkáme, že je nutné snížit počet žáků ve třídách

středa 28. března 2018 ·

Až 66 procent kantorů uvedlo jako překážku, nebo dokonce významnou překážku ve společném vzdělávání přeplněné třídy. „Učitelé říkají, že optimální počet žáků ve třídách by byl okolo dvaceti,“ sdělila Lucie Plešková z Nadace OSF, která se podílela na průzkumu "Rok poté − dopad reformy společného vzdělávání". Základní školy, které Lidové noviny oslovily, se k tomuto názoru přidávají.

Pravoslav Němeček (repro ČT)
Upozorňují, že k vysokému počtu žáků ve třídě musí ještě připočítat jejich asistenty. Aby podle nich bylo možné výuku organizačně zvládnout, sedají si žáci se speciálními vzdělávacími potřebami s asistenty do zadních lavic. „Vezměme si ročník prvního stupně základní školy. Tam jsou děti vzrůstem ještě malé. Asistent tedy těžko může sedět s žákem v první řadě,“ říká Martin Mikuš, ředitel Základní školy Broumovská v Liberci.

Potíž není jenom ve vzrůstu asistenta. Jeho náplní práce je žákovi ukazovat, jaké cvičení má vyplnit, předčítat mu zadání, vysvětlovat, jak má úlohu vyřešit. Velké riziko tedy je, že bude ostatní žáky rušit. „Již od té doby, co začala inkluze naplno platit, říkáme, že je nutné snížit počet žáků ve třídách,“ říká Pravoslav Němeček, ředitel českobudějovické školy a zároveň viceprezident Asociace ředitelů základních škol.

Přesto školy slýchávají kvůli zasedacímu pořádku kritiku. „Některé maminky si stěžují, že jejich děti, které mají asistenta, sedí vzadu. Když máte ve třídě ale třeba jenom dva žáky, kteří mají asistenta, je to pro učitele strašně těžká práce,“ vysvětluje ředitel Mikuš. Praxe tak někdy vypadá tak, že žák s asistentem odejde na chvíli z hodiny jinam, kde si ujasní zadání úkolu, a zase se do třídy vrátí.

Podle ředitele Mikuše to ale nejde řešit momentálně jinak. Upozorňuje, že do základních škol v posledních letech nastupují silné populační ročníky. A vzhledem ke způsobu financování škol není možné rozdělit 60 dětí v ročníku do tří tříd, ale jen do dvou.

Celý text naleznete v dnešních Lidových novinách

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.