Ondřej Šteffl: Učitelům přidejme i pomozme. Než začneme zvyšovat jejich platy, měli bychom vědět, co vlastně řešíme

úterý 13. března 2018 ·

„Vláda plánuje přidat učitelům. To je jistě dobře. Investice do školství a vzdělávání jsou investice do budoucnosti. A to vůbec nejlepší možné. Během následujících deseti let by to mělo být zhruba 400 miliard. Je to obrovská částka, která se vymyká běžné představivosti. Tolik stály dohromady všechny dálnice, které máme. Nebo bychom mohli dvakrát dostavět Temelín. Chystaným navýšením se snad konečně dostaneme alespoň na průměr OECD. Přesto se nemohu zbavit nepříjemného pocitu. Nejen že nikde nevidím promyšlený plán, jak s tou gigantickou částkou naložit, ale ani nevidím, že by to někdo promýšlel,“ píše Ondřej Šteffl v Lidových novinách.


Ondřej Šteffl (facebook.com)
Šteffl mimo jiné píše:

Otázka „Proč přidávat učitelům?“ má pořád odpověď: Protože mají nízké platy. To je sice pravda a není to dobře, ale nevypadá to, že by se někdo zabýval tím, čeho chceme vlastně zvýšením platů dosáhnout a jak to uděláme. Když jen tak bez rozmyslu přidáme učitelům, může se klidně stát, že to kvalitu vzdělávání našich dětí nijak nezvýší. Dokonce není ani jisté, že to zlepší postavení učitelů.

Než začneme dávat stovky miliard na platy učitelů, měli bychom si vyjasnit mnoho věcí. Máme nechat na ředitelích, jak peníze rozdělí? Kolik ředitelů by si s tím dokázalo dobře poradit? Kolik teď a kolik, kdybychom jim k tomu poskytli přípravu nebo podporu? Nebo je lepší připravit platový (kariérní) řád? A když řád, má být jeden centrální, nebo různé krajské? Taky si ho každá škola může udělat sama, tak jako si každá škola povinně dělá řád školy. Jaké jsou zahraniční zkušenosti? Anebo máme navýšit platy plošně? Dost možná, že nejlepší je nějaká kombinace, ale jaká?

To všechno ovšem můžeme rozhodnout, teprve až budeme mít v ruce data a analýzy, až budeme rozumět stavu, souvislostem, znát překážky, možnosti, potřeby, rizika. Víme třeba, co vlastně učitele motivuje ke kvalitnější práci s dětmi? Jsou to peníze, nebo spíše jiné věci? V loňské anketě Edukační laboratoře, ve které se vyjádřilo 1470 učitelů, jen 23 procent z nich uvedlo navýšení platů jako cestu ke zlepšení své práce. Zato 66 procent by uvítalo snížení administrativy a 33 procent snížení počtu žáků ve třídě. Nebylo by třeba dobré na každých dvacet učitelů do škol přidat jednoho pracovníka, který by za učitele řešil administrativu? To by stálo pouhé tři miliardy ročně. Nebo máme raději dát učitelům notebooky a každých pět let půl roku volno? Nevíme. Možností je spousta.

Celý text naleznete v dnešních Lidových novinách

1 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
14. března 2018 v 9:22  

"Tady máš, Hurvajs, housle," řekl Spejbl Hurvínkovi a dodal "Smyčec ti koupím, až se na ně naučíš housti."

S panem Štefflem lze jako obvykle v mnohém souhlasit i nesouhlasit. Týká se to, myslím i této nové páně Štefflovy hudby.

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.