Do výstražné stávky studentů se zapojí přes 100 škol

středa 14. března 2018 ·

Do výstražné stávky na obranu společenských a ústavních hodnot v České republice se ve čtvrtek zapojí studenti z více než stovky vysokých a středních škol po celé zemi. V poledne vyjdou na půl hodiny ze školních budov, aby dali najevo nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě. ČTK informoval mediální koordinátor výzvy Václav Strýček. V některých městech se konají také shromáždění, happeningy či diskuse. Protest podpořila i některá divadla.


Luboš Louženský (twitter.com)
Akci nazvanou #Vyjdiven vyhlásili před týdnem studenti Divadelní fakulty Akademie múzických umění (DAMU). Připojí se k nim jejich kolegové na většině vysokých škol v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích a dalších univerzitních městech. Protestovat budou i studenti ze zhruba 60 gymnázií a dalších středních škol z více než 25 českých měst. Seznam stávkujících škol čítal včera odpoledne 140 škol, další školy ještě účast zvažují.

Akce se podle organizátorů může zúčastnit každý, kdo se ztotožňuje s požadavky studentů. Mezi požadavky je například, aby prezident plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou. Studenti rovněž požadují, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky a aby proti nedodržování ústavních zvyklostí důrazně vystoupil Senát.

"Prakticky denně vidíme, že si vedoucí představitelé našeho státu v čele s prezidentem dál a dál posouvají mantinely a ohýbají ústavní zvyklosti. Jako studenti s tím zásadně nesouhlasíme," uvedl iniciátor stávky #VyjdiVen Luboš Louženský. "Je potřeba se včas postavit na obranu ústavních zvyklostí a morálních hodnot. Než bude pozdě," dodal.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.