O nutnosti redukovat rámcové vzdělávací programy všichni mluví, ale snížení objemu výuky není na obzoru

pátek 23. března 2018 ·

„Přestože jedním z cílů revize je záměr redukovat objem látky v RVP, v tomto směru se nezdá, že by k ní opravdu mohlo dojít. Nedaří se efektivně rozdělit látku na jádro a rozšiřující učivo. Oboroví didaktici mají tendenci považovat za „jádro“ naprostou většinu předepsané látky,“ zaznělo na diskusi na téma Revize RVP. Komu tím prospějeme?. EDUin zveřejňuje zápis a obrazový záznam z kulatého stolu EDUin a SKAV.

Debaty se účastnili Olga Kofroňová, vedoucí oddělení pro koncepci kurikula, NUV, Miroslava Černochová, proděkanka pro zahraniční vztahy, Pedf UK, Ondřej Charvát, Úřad vlády ČR, Miloš Rathouský, Svaz průmyslu a dopravy a Petra Skalická z Člověka v tísni. Moderoval Tomáš Feřtek z EDUin.

Hlavní myšlenky z debaty:

- Informaci o aktuálním stavu projektu revize RVP najdete v prezentaci Olgy Kofroňové, v nahrávce na kódu 02:39 – 17:45.
- Velká část pedagogické veřejnosti má za to, že není o průběhu a cílech revize RVP dostatečně informována.
- S nějakou intenzivnější informační kampaní se zatím nepočítá.
- Revize je ve fázi přípravy podkladových materiálů, z nichž některé jsou již dostupné na webu. Práce v jednotlivých „oborových“ skupinách jsou ve velmi různém stadiu.
- Pro část diskutujících je důležité, zda zůstanou zachována dosavadní průřezová témata. Pokud budou přiřazena k jednotlivým vzdělávacím oblastem, ztratí se jejich původní smysl, kterým bylo propojovat různé oblasti vzdělávání.





Zdroj: Tisková zpráva EDUin

2 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
23. března 2018 v 13:12  

Pedagogická komora se snaží průběžně mapovat vývoj situace...

AKTUÁLNÍ TÉMA: Revize rámcových vzdělávacích programů
http://www.pedagogicka-komora.cz/2018/03/aktualni-tema-revize-ramcovych.html

tyrjir řekl(a)...
23. března 2018 v 14:30  

Myslíte, že se ta členka z Člověka v Tísni nakonec domluví s panem Rathouským? Reprezentativnost zastoupení tam byla možná vcelku dobrá*. Škoda, že neexistuje žádná UČITELSKÁ komora*, která by se k základnímu UČITELSKÉMU dokumentu tj. k RVP byla schopná na takovémto fóru kvalifikovaně vyslovit. Děkuji panu Sárközimu z PEDAGOGICKÉ komory v tísni za jeho kartograficky budovatelské úsilí*. J.Týř

* Viz
https://m.youtube.com/watch?v=dArKs4VjjxA&feature=youtu.be
http://www.pedagogicka-komora.cz/2018/03/aktualni-tema-revize-ramcovych.html
http://www.ceskaskola.cz/2018/03/radek-sarkozi-v-rozhovoru-pro-ceskou.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.