Michal Komárek: Je třeba xenofobním agresorům kolem Aeronetu vysvětlovat, co se děje ve škole?

pátek 30. března 2018 ·

Připadá mi, že ze zpráv o kauze xenofobních útoků na chomutovskou školu se ztrácí téma, které je vůbec nejdůležitější: Proč by se měla škola stavět do pozice někoho, kdo agresorům cokoli vysvětluje? Proč by ředitelka, učitelka, škola… měly proti nenávistným xenofobům obhajovat tak samozřejmou věc, jako je výchova k toleranci a přátelství? Kauzu vyvolal dezinformační web Aeronet, který šířil nepravdivou zprávu o tom, že učitelka údajně nutila prvňáky kreslit „multikulťáky“. Rozhovorem s ředitelkou školy se k ní vracejí Lidovky.cz, jako první informoval Deník.cz.


Michal Komárek (archiv autora)
Aeronet napsal: „Redakce Aeronetu byla včera informována o dalším skandálu z českého školství, který pouze podtrhuje nebezpečné procesy multikulturalizace a inkluze, které začaly být naplno implementovány za minulé vlády Bohuslava Sobotky a tehdejší ministryně školství za ČSSD Kateřiny Valachové. Pan Vlastimil byl navštívit svého synovce na ZŠ Beethovenova v Chomutově, který vloni v září nastoupil do 1. třídy. Když pan Vlastimil přišel o přestávce do třídy a viděl, co jeho synovec kreslí, zůstal stát jako opařený.

Paní učitelka totiž dala dětem úkol s lakonickým zadáním: “Namalujte kamaráda cizí rasy!”. Synovec pana Vlastimila kreslil 42-letého černocha, což byl druhý šok, protože kde vzalo dítě informaci o věku černocha, kterého jeho synovec kreslí? Další postavou je běloška a třetí postavou na kresbě je Asiatka, tedy alespoň podle slov synovce pana Vlastimila. Chomutov je problematické město, s vysokou koncentrací domácího multikulti etnika, ovšem toto nemá nic společného s Cikány, toto je indoktrinace nejmenších školáků k multikulturalismu.“

Škole a učitelce začaly chodit nenávistné a výhrůžné emaily. Ředitelka Vlasta Marková podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

V rozhovoru pro Lidovky.cz se ředitelka distancuje od toho, že by šlo o „multikulti“ indoktrinaci dětí. A mimo jiné říká:

„Po rozhovoru s žáčky, který byl zaměřen na téma kamarádství, zadala paní učitelka dětem, aby nakreslily kamaráda. Nebyl to domácí úkol, jak je uváděno na Aeronetu a není pravda, že údajný pan Vlastimil byl ve škole. Děti obrázek kreslily ve škole. Pak ho někteří vyhodili, někteří odnesli domů. Tam ho pan Vlastimil viděl...

Téma kamarádství je uvedeno v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní školy, a tedy v našem školním vzdělávacím programu... Cílem ani nebyly etnické rozdíly, jako spíš to, že jsme každý jiný. Někdo malý, velký, tlustý, hubený. Je pravda, že třídu navštěvuje holčička, jejímž otcem je Afričan. Ta uvedla, že se lišíme i barvou pleti. V hodině ani nešlo o rasy, etnické rozdíly a podobně...“

A právě to mi na celé věci připadá nejděsivější. To je ta zpráva o povážlivém stavu českého školství: Paní ředitelka sice zcela správně podává trestní oznámení, ale zároveň má potřebu vysvětlovat a obhajovat se.

Má potřebu vysvětlovat omezeným nenávistným útočníkům tak naprosto normální a přirozenou věc, která proběhla v první třídě její školy. Je třeba se vážně bavit s někým, kdo má problém s tím, že škola má vychovávat k toleranci, empatii, porozumění rozdílům, odlišnostem…?

Ano, někdy je dobré se s takovými lidmi bavit prostřednictvím trestního oznámení….

Rozhovor na Lidovky.cz naleznete zde
Zprávu Deníku.cz naleznete zde

12 komentářů:

Unknown řekl(a)...
30. března 2018 v 9:57  

jediným problémem celé kauzy jest skutečnost , že se cizí dospělá osoba může poflakovat ve škole mezi dětmi,vše ostatní nestojí za pozornost,

Kvaternion řekl(a)...
30. března 2018 v 10:36  

Pane Komárku, jakkoli osobně sdílím Vaši nechuť k vysvětlování věcí, které jsou ve slušné společnosti samozřejmé (už proto, že to jejich samozřejmost podrývá), nemohu nevidět, že veřejný diskurz české společnosti v současnosti slušný není. Obávám se, že v tuto chvíli sdílí zjevně rasistické postoje pana Vlastimila většina (možná i výrazná) dospělé české populace a zavírat před tím oči znamená stát se oněmi pověstnými jakešovskými kůly v plotě.

Unknown řekl(a)...
30. března 2018 v 10:56  

kvaternion/ češi žádní rasisté nejsou,to jen pár politiků zneužívá stresu ve kterém češi jsou

Tajný Učitel řekl(a)...
30. března 2018 v 11:09  

laimes28, jak to víte? Promluvil jste si někdy s nějakými lidmi tmavé pleti o jejich každodenních zkušenostech? Zkuste to, třeba změníte názor. Není nad první ruku.

Kvaternion řekl(a)...
30. března 2018 v 11:46  

Ad laimes28: Vaše tvrzení si dovedu vysvětlit jen tak, že berete vážně ono typicky české "nejsem rasista, ale...". Podle studie Harvardovy univerzity z let 2002-2015 mají Češi jeden z nejvyšších "racial bias" v Evropě, což se shoduje s mými zkušenostmi, přičemž v posledních letech míra rasismu ve veřejném prostoru evidentně narůstá.

Kvaternion řekl(a)...
30. března 2018 v 11:53  

Ad laimes28: Ještě doplňuji mapu sestavenou podle uvedeného výzkumu (byť je trochu zavádějící, rozdíly v barvách napovídají větší rozdíly mezi zeměmi, než skutečně jsou): http://metro.co.uk/2017/05/03/this-map-shows-the-most-racist-countries-in-europe-and-how-britain-ranks-6612608/

tyrjir řekl(a)...
30. března 2018 v 13:04  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
30. března 2018 v 13:33  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
30. března 2018 v 13:39  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
30. března 2018 v 13:45  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
30. března 2018 v 13:47  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
30. března 2018 v 17:17  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.