Hodiny angličtiny i logiky navíc. MŠMT podporuje vytváření tříd pro nadané děti

neděle 11. března 2018 ·

Některé brněnské školy se zapojily do projektu na vzdělávání nadaných dětí. Otevírají třídy s podporou angličtiny, matematiky a osobnostního rozvoje. Tři první třídy otevře příští školní rok také Základní škola Slovácká v Břeclavi. Zatímco do dvou z nich čeká děti klasický zápis, do třetí se dostanou jen ti, kteří uspějí v přijímacím pohovoru. Břeclavská škola se po vzoru jiných stala součástí projektu spolku Svět vzdělání, který nabízí rozšířenou výuku pro talentované děti od první do páté třídy. Reportáž přináší Deník.cz.


Tomáš Blumenstein (tridaprostejov.cz)
Jde o navázání na běžný studijní program základní školy, který je doplněný o jednu vyučovací hodinu denně. „Nesnažíme se o revoluci ve školství, ale chceme rodičům nabídnout možnost jiné výuky pro jejich děti,“ uvedl ředitel spolku Svět vzdělání Tomáš Blumenstein. Děti mají rozvrh jako ostatní, ale doplněný o tři hodiny anglického jazyka, hodinu logiky a hodinu osobnostního rozvoje...

Děti se budou učit také lektorka anglického jazyka a rodilý mluvčí. „Angličtina připravuje děti na certifikované zkoušky, které pak mohou zvládnout už v páté třídě. V matematice zase používáme Hejného metodu, která učí děti matematicky myslet,“ vyzdvihl vedoucí spolku. Rodiče platí na lektora, proškolení učitelů či učebnice patnáct set korun měsíčně...

Vytváření tříd pro nadané podporuje ministerstvo školství. „Vytvoření těchto tříd je plně v kompetenci školy. Nová pravidla vzdělání zajišťují podporu žákům se zdravotním hendikepem i talentovaným,“ sdělil mluvčí ministerstva školství Antonín Zelenka.

Pokud učitel výběrovou třídu dobře povede, může být podle brněnské dětské psycholožky Marie Vignatiové pro děti prospěšná. „Když jde třída rychleji, žáky to nutí, aby se více soustředili a zabrali. Naučí se víc než v klasické třídě, která musí tolerovat i průměrné či podprůměrné,“ míní psycholožka.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.