Do výstražné stávky se zapojily stovky studentů

čtvrtek 15. března 2018 ·

V Česku začala v poledne stávka studentů na obranu ústavních hodnot. Na několika místech v Praze se sešly stovky lidí. Stávku vyhlásila Divadelní fakulta Akademie múzických umění (DAMU) a oslovila 320 škol. Iniciátor stávky #VyjdiVen Luboš Louženský ČTK řekl, že akce nemá zpochybňovat volební výsledek, je namířená proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi. V Olomouci se do výstražné stávky se zapojily stovky studentů. Rovněž v Brně se k obraně ústavních hodnot sešly stovky lidí.


Luboš Louženský (twitter.com)
Před budovou DAMU byla v poledne zhruba stovka lidí. Někteří mají v rukou plakáty s bývalým prezidentem Václavem Havlem, vidět je i česká vlajka nebo parodie prezidentské standarty s nápisem "Pravda vítězí?". Po projevech se chtějí v půl jedné vydat k Národnímu divadlu.

Zhruba 150 lidí se sešlo v poledne i na Václavském náměstí pod sochou sv. Václava. Před Národní technickou knihovnu v Praze 6 přišlo v poledne několik set studentů z okolních škol - Českého vysokého učení technického, Vysoké školy chemicko-technologické a Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy.

Na pražském Albertově, který je s protesty studentů spjat i historicky, se sešlo několik stovek lidí. Na podpis petice se stála dlouhá fronta. Shromáždění organizovali studenti Přírodovědecké a 1. lékařské fakulty Univertity Karlovy, podpořila je i vedení fakult.

Několik stovek studentů Univerzity Palackého i některých středních škol se dnes v Olomouci zapojilo do výstražné stávky na obranu společenských a ústavních hodnot v České republice. V poledne bylo plné mladých lidí například prostranství před pedagogickou fakultou nedaleko centra města. Účastníci tak dali najevo nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě.

Na obranu společenských a ústavních hodnot se dnes v poledne na brněnském náměstí Svobody shromáždilo podle odhadu ČTK nejméně 1000 lidí. Převažují vysokoškoláci a středoškoláci, nechybí však ani starší účastníci. Někteří mají transparenty namířené proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi.

Výstražnou stávku podpořily studentské komory některých akademických senátů. Například studenti Janáčkovy akademie múzických umění dostali děkanské volno.

Do výstražné stávky se zapojila většina vysokých škol v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích a dalších univerzitních městech. Protestovali i studenti z několika desítek gymnázií a dalších středních škol. Akce se podle organizátorů mohl zúčastnit každý, kdo se ztotožňuje s požadavky studentů.

Celý text a videa z protestu naleznete zde
Zprávu iDNES s videem naleznete zde

3 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
15. března 2018 v 18:40  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
15. března 2018 v 18:43  

Hm, to je hezké, že studenti mohou demonstrovat. Má to jeden háček. Ani pan prezident a ani předseda vlády Ústavu ČR neporušili a neporušují. S tou mediální výchvou by se, myslím, mělo doopravdy něco udělat. :)))

PP řekl(a)...
16. března 2018 v 5:44  

Třeba zrušit. To by bylo pokladních pro Kauflandy...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.