Vůči Romům mají předsudky i mladí vysokoškoláci a většina učitelů, tvrdí sociolog

čtvrtek 8. února 2018 ·

Průzkum zpracovaný Ústavem pro studium totalitních režimů ukazuje, že nenávistné postoje vůči Romům mají často mladí i vysokoškolsky vzdělaní lidé, zatímco vůči Židům jsou netolerantní spíše lidé s nižším stupněm vzdělání. Podle sociologa Martina Vávry, který se na výzkumu podílel, je to dáno menším společenským kontaktem, školy podle něj často dělají krátkodobé programy podporující toleranci, ale atmosféra v nich je jiná. Z průzkumu totiž také vyplývá, že předsudky vůči Romům má i většina učitelů. Rozhovor přináší Aktuálně.cz.


Martin Vávra (soc.cas.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Má vůbec vzdělávání a zapojování multikulturních projektů do vyučování reálný dopad na vnímání menšin?

Vzdělávání i škola určitě vliv mají, ale jelikož zapojují do výuky spíše krátkodobé programy, tak to v žácích příliš silný dojem nezanechá. Když studentům pustím nějaký dokument o Romech ve škole, kde je nálada a atmosféra ve vztahu k nim úplně jiná a od učitelů pak slyší něco úplně jiného, tak to zas tak velký dopad nemá.

Jak vysoký je podle vašeho průzkumu podíl xenofobních učitelů?

Je to nadpoloviční většina, nesympatie vůči Romům vyjádřilo v průzkumu téměř 67 procent dotázaných pedagogů.

Má tedy podle vás větší vliv než vzdělávací programy to, jak škola reálně pracuje s integrací?

Škola nejsou jen učebnice a přednášky, ale celek, který utváří nějakou atmosféru. Jsou oblasti, kde do tříd chodí relativně velké množství Romů nebo cizinců, a to, jak s nimi a jejich integrací škola pracuje, na děti působí. Nejde tedy jen o oficiální vzdělávací programy, důležitější je dlouhodobé působení a to, jak se určitá témata prolínají celým vzdělávacím systémem. Třeba jak učitelé mluví o příslušnících menšin ve třídách a podobně. Prospěšnější by tedy bylo podporovat spíše dlouhodobé programy.

Měly by školy o něco podobného zájem? Z vašeho projektu vyplývá i to, že organizace, které se snaží takové programy organizovat, často narážejí na nezájem škol samotných.

To je další problém. Můžeme tisíckrát říkat, že důležitější jsou dlouhodobé programy, ale když už ty školy mají o něco zájem, tak je to třeba jedna přednáška, protože dlouhodobé projekty nabourávají jejich plány a zajeté koleje. Často je to pro ně problém, mají vzdělávací program, který musí v jednotlivých předmětech probrat, a integrovat tam něco rozsáhlejšího je pro ně komplikace. Nemusíme je nutně podezírat z rasismu, mnohdy naráží spíše na organizační problémy.

Celý rozhovor naleznete zde

8 komentářů:

Vera řekl(a)...
8. února 2018 v 9:04  

Napřed nesympatie, pak dokonce xenofobie. Předsudky... Tihle pánové by měli pracovat především s Romy a vysvětlit jim, že pokud se budou chovat podle svých zajetých způsobů, budou vnímáni pořád stejně. Nic na tom nezmění ani ty nejdlouhodobější programy.

Jiri V. řekl(a)...
8. února 2018 v 9:48  

To nejsou předsudky, nýbrž životní zkušenost.

Q. E. D. řekl(a)...
8. února 2018 v 14:52  

Přesně tak. Máte-li špatné zkušenosti s drtivou většinou Romů, jen těžko budete ostatní přijímat bez předsudků.

Unknown řekl(a)...
8. února 2018 v 14:59  

no vida,tři xenofobové jako kdy vyšije

Tajný Učitel řekl(a)...
12. února 2018 v 13:31  

Hnědne se.

tyrjir řekl(a)...
13. února 2018 v 2:41  

Hnédá je typická barva fašounů a jejich přitakávačů. Hnédne, myslím, především mozek růných tajných provokatérů. J.Týř

tyrjir řekl(a)...
13. února 2018 v 12:26  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
13. února 2018 v 12:48  

A maže, a maže, a maže.

Pane Komárku nestydíte se?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.