Velké části ředitelů škol končí funkční období. Odborníci kritizují systém ředitelských konkurzů

sobota 10. února 2018 ·

Do konkurzu může jít až třetina ředitelů základních a středních škol bez ohledu na to, jestli jde o ředitele vynikající, nebo podprůměrné. Podobnou situaci české školství v minulosti zažilo. Velkou vlnu konkurzů ministerstvo vyhlásilo u všech ředitelů, kteří k 1. lednu 2012 zmiňované funkční období přesáhli. Letos zřizovatelé, tedy obce a kraje, mohou (ale nemusí) konkurzní řízení zopakovat. Systém ředitelských konkurzů přitom mnoho odborníků kritizuje. Vadí jim například, že je snadno politicky zneužitelný. Informuje MF DNES.


Tomáš Feřtek (eduin.cz)
„Pokud se ve vedení obce či kraje vyskytne někdo, kdo chce na ředitelské místo dosadit svého nominanta, ať už z osobních, nebo politických důvodů, stačí, když obsadí místa v konkurzní komisi tak, aby mu to hrálo do karet,“ říká třeba Tomáš Feřtek z informačního centra o vzdělávání EDUin.

Vedle toho, že zřizovatel má velké slovo při obsazování komise, nemusí se řídit ani jejím doporučením. Jmenovat ředitelem může vedení obce kteréhokoli z účastníků konkurzu, kterého komise pouze uznala za schopného funkci vykonávat. Podle Feřteka je to škoda, protože v komisích alespoň z části sedí odborníci. Což se o řadě politiků říci nedá. „Často vlastně vůbec nevědí, jak se dobrý ředitel pozná. Takže se jím stane ten, kdo je na škole dlouho a slíbí, že nepřekročí rozpočet,“ komentuje současný stav Feřtek.

Ministerstvo školství v tuto chvíli žádné úpravy konkurzních řízení nechystá. „Nemáme poznatky o tom, že by současná podoba konkurzního řízení nevyhovovala. Školský zákon svěřuje kompetence také územně samosprávným celkům a ty mají za činnost školy v konečném důsledku odpovědnost,“ říká mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

Celý text naleznete v dnešní MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.